In je interieur heb je een aantal bepalende elementen; de vloer, de muren, het plafond en de kozijnen. Die zijn allemaal niet zo heel eenvoudig te vervangen.

De tweede laag aan bepalende elementen in je interieur worden gevormd door de grote meubels zoals bank, kast en raamdecoratie. Het is een minder heftige investering, maar het kan helaas alsnog knap lastig zijn om iets te kiezen.

De derde laag zijn de accessoires. Die kun je het gehele jaar wisselen tegen (normaal gesproken) vrij lage kosten.

Vandaag wil ik inzoomen op raamdecoratie kiezen voor de woonkamer. Door de stappen te volgen, bespaar je moeite en energie.

Raamdecoratie kiezen woonkamer

Welke raamdecoratie kiezen voor de woonkamer

De woonkamer is één van de belangrijkste ruimtes in je huis als je kijkt naar privacy en het creëren van veel sfeer. Het is een plek waar je veel tijd doorbrengt, ontspanning zoekt en gasten ontvangt.

Raamdecoratie is niet alleen van binnenuit een blikvanger, het is bij de meeste woningen ook vanuit buiten bepalend voor de uitstraling.

Stap 1: Wat is raamdecoratie, en welke typen zijn er?

Raamdecoratie is iets waar je eigenlijk pas over na gaat denken wanneer je het nodig hebt, omdat je bijvoorbeeld net bent verhuisd of hebt verbouwd.

Wat houdt raamdecoratie eigenlijk in? Met raamdecoratie wordt bijvoorbeeld bedoeld:

  • Houten jaloezieën
  • Plisségordijnen
  • Vouwgordijnen
  • Rolgordijnen
  • Lamellen
  • Schuifgordijn
  • Of natuurlijk “normale” gordijnen

Zoals je ziet; er zijn nogal wat keuzes! Met de verschillende typen raamdecoratie en kleuren creëer je je favoriete sfeer of stijl.

Je kunt vaak kleurstalen aanvragen bij webshops, zodat je thuis op alle gemak een inschatting kunt maken of de kleur en het materiaal goed bij je woning passen.

Stap 2: Type raam

Je weet welke ruimte je wilt bekleden, maar welk type raam heeft deze ruimte eigenlijk? Heeft de ruimte een standaard raam, draaikiepraam, een erker? Kijk hoe je het raam opent en wat dit betekent voor het type raamdecoratie dat je kiest.

Met een draaikiepraam houd je bijvoorbeeld rekening dat het raam op kiepstand naar binnen uitsteekt. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte blijft tussen de kiepstand en de raamdecoratie.

Duo rolgordijn draaikiepraam

Stap 3: in de dag of op de dag

Say what?! Een typische vakterm in de raamdecoratiebranche, deze zal je vaak voorbij zien komen tijdens je zoektocht naar raamdecoratie en zodra je in het bestelproces terecht komt.

Eigenlijk betekent het: ‘in het kozijn/tussen twee muren’ of ‘over het kozijn’.

Is het plaatje hieronder niet voldoende duidelijk, bekijk dan deze meetinstructies voor elk type raamdecoratie (zie lijstje hieboven). Zelfs als je van nature niet zo handig bent moet dit je lukken.

Stap 4: bestellen maar, maar waar?

Er zijn natuurlijk heel veel webshops waar je raamdecoratie op maat kunt bestellen en dat hoeft helemaal niet zo duur te zijn, één daarvan is Veneta.com.

Veneta.com biedt raamdecoratie op maat voor een lagere prijs. De tussenhandel is eruit gehaald waardoor de raamdecoratie direct vanuit de fabriek wordt geleverd. Bekijk het volledige assortiment op Veneta.com, heb je vragen en kun je nog wat hulp gebruiken bij het maken van een beslissing? Vraag dan gratis kleurstalen aan of krijg vrijblijvend een adviseur bij je thuis!