Wij zijn er dol op: rode kleuren in de woonkamer! Rood wordt samen met bruin vaak gezien als de warmste en gezelligste kleur om naar de kijken, maar ik besef me dat dat persoonlijk is. Een rode woonkamer inrichten is goed te doen met de juiste accessoires. Bekijk de voorbeelden in deze post maar eens!

rode woonkamer voorbeelden

Wat straalt een rode woonkamer uit?

Als je voor veel rode tinten in je woonkamer kiest, dan haal je veel emoties en energie naar binnen. Natuurlijk is er een verschil tussen het plaatsen van een rode bank, rode kast of rode salontafel, en het hebben van een rood servies (zoals ik!). Een rode kleur kan met jonge kinderen het effect hebben dat ze nogal druk worden, wat me minder prettig lijkt.

Rood is de kleur van vuur, en van bloed. En activeert daarom automatisch bepaalde hersengebieden met een alert. Andere associaties met rood zijn motivatie, passie, kracht macht en ambitie.

Rood combineren

Rood is dus een warme kleur. Idealiter combineer je deze kleur daarom met andere warme kleuren of neutrale kleuren. Omdat rood uit zichzelf al vrij dominant is, wordt het een beetje rommelig als je andere felle dominante kleuren kiest.

De kleuren die je beter niet met rood combineert zijn groen en blauw. Zoals altijd is het afhankelijk van de tinten rood die je in je woonkamer hebt, er zijn dus altijd uitzonderingen.

De kleuren waar rood goed mee combineert:

  • Bruin, vrijwel alle tinten bruin
  • Wit (voor een moderne woonkamer)
  • Zwart (ook dit geeft een erg moderne look)
  • Geel (pas op, wordt snel te speels en kermis-achtig)
  • Grijs of zilver

Zoals we ook bij de andere kleuren aanbevelen; zodra een bepaalde kleurcombinatie met rood niet goed voelt of je hebt maar een klein beetje twijfel dan moet je het niet doen!

Rode woonkamer voorbeelden

Hieronder vind je een aantal voorbeelden van rode woonkamers. Ik heb deze voorbeelden uitgekozen om verschillende manieren van rood verwerken in je huiskamer te tonen.

rode woonkamer voorbeeld 1
Voorbeeld met een rode wand in de woonkamer

rode woonkamer voorbeeld 2

 

rode woonkamer voorbeeld 4
Woonkamer met rode tinten
rode woonkamer voorbeeld 5
Rode hoekbank in de woonkamer
rode woonkamer voorbeeld 6
Rode bank in de woonkamer en rode muur

Jouw woonkamer

Heb je, net als ik, zelf een rode woonkamer of gewoon veel rood in je huis, en vind je het leuk als jouw woonkamer op interieur ideeen komt te staan? Mail mij even!

Je kunt hier meer woonkamer voorbeelden bekijken.