De term ‘Scandinavisch design’ klinkt als een hippe woontrend die de afgelopen jaren alsmaar in populariteit is gegroeid. Maar wist je dat de term al in 1930 is bedacht? Sinds de tentoonstelling ‘Scandinavian Design’ dat jaar gehouden werd is de term al in gebruik. En nu is het dus een heel geliefde woonstijl. Maar wat houd dat dan in? Lees verder en ontdek hoe jij Scandinavisch design kunt herkennen.

Scandinavisch design, Hay

Drie pijlers van Scandinavisch design

Dat alle producten in ’s werelds bekendste Zweedse woonwarenhuis tot Scandinavisch Design gerekend worden is geen verrassing. Maar Scandinavisch design is meer dan de producten van Ikea. Al sinds de jaren ’30 moeten de onderwerpen aan een aantal eisen voldoen:

  • Het ontwerp is functioneel
  • Het product is eenvoudig
  • Het product heeft een rustige uitstraling.

Scandinavisch design

Sober en stijlvol

Om meubels te ontwerpen die aan bovenstaande eisen voldoen, wordt met veel dingen rekening gehouden: “Waar wordt het meubel voor gebruikt?”, “Wie gebruiken het?” en “Waar moet het bij passen?” Maar ook: “Welke materialen zijn het meest geschikt?” en “Welke kleur past bij dit ontwerp?”.

Daarbij wordt vaak gekozen voor natuurlijke materialen en sobere, stijlvolle kleuren. In ieder geval zie je bij Scandinavisch design geen overbodige tierelantijntjes.

Scandinavisch design

Niet saai, maar stoer!

Nu kun je bij termen als ‘functioneel’, ‘eenvoudig’ en ‘rustig’ al snel denken aan ‘saai’. Maar niets is minder waar. Ook in Scandinavisch design kunnen ontwerpers veel creativiteit kwijt. Het is hun uitdaging om van een meubel iets unieks te maken dat functioneel en eenvoudig is, maar toch origineel, uniek en stoer

Scandinavisch design, hay

Designs van Hay

Bekijk bijvoorbeeld eens de meubels van Hay. Die zijn alles behalve saai. Door hun eenvoud stralen de meubels ook iets stoers uit en ze zijn bijzonder en origineel gemaakt. Wanneer je de collectie Hay design bekijkt is het niet meer verwonderlijk dat Scandinavisch design zo populair is. Wat een gave meubels!

Scandinavisch design

Ga voor een Scandinavisch interieur

Dankzij de eenvoud en de rustige uitstraling van Scandinavisch design past een meubelstuk in deze stijl dus al gauw in allerlei soorten interieurs. Het is de combinatie van verschillende Scandinavische ontwerpen en het gebruik van sobere kleuren dat er voor zorgt dat jouw interieur, in al zijn eenvoud, tot een echt Scandinavisch interieur kan worden gerekend.

Scandinavisch design

Scandinavisch design

Op zoek naar Scandinavische meubels en woonaccessoires? Bekijk dan eens de ruime collectie van Flinders en vind jouw favoriete Scandinavische ontwerpen.