Kan de schutting in je achtertuin wel wat onderhoud gebruiken? Dat kan een flinke klus zijn. In dit artikel delen we een aantal handige tips over het verven van de schutting. Voor je het weet is je schutting weer als nieuw en kun je weer een tijd vooruit.

Duurzaam hekwerk

Wanneer je een schutting om de tuin plaatst, wil je natuurlijk dat deze zo lang mogelijk mee gaat. Hoewel hout niet zomaar vergaat, is goed onderhoud wel belangrijk. Hier wordt al voor de verkoop van het hout rekening mee gehouden. Steeds vaker kiezen houtleveranciers voor houtbehoud. Door middel van chemische middel of een hittebehandeling maken ze ook gevoeliger hout bruikbaar. Door hout op deze manier te verduurzamen wordt het minder vatbaar voor schimmels en aantasting door insecten. Dit komt je de levensduur van je schutting dus zeker ten goede.

Olie, beits of verf

Ook het verduurzaamde hout, moet goed onderhouden worden. Dat betekent dat je je schutting eens in de 3 à 4 jaar van een nieuwe beschermingslaag moet voorzien. Afhankelijk van de houtsoort en je voorkeur, kun je kiezen voor een laagje olie, beits of verf.

Goed om te weten: Olie trekt minder diep het hout in en biedt daardoor de minste bescherming. Een goede beits of buitenverf trekt in de poriën van het hout waardoor weersinvloeden, vuil en vocht minder kans krijgen.

Als je houdt van de houtnerf en houtkleur van je schutting, kies dan voor een transparante beits. Ga je liever voor een matte uitstraling én langere bescherming, dan is een dekkende beits de beste keuze. Bijvoorbeeld matte verf van Moose Färg. Deze verf is geschikt voor hout dat buiten staat. Blanke of dekkende lakverf is voor buiten minder geschikt. Omdat die verf niet ademt, sluit het hout op en krijg je eerder last van blaasjes of bladderende verf. Zonde van al je moeite!

Het juiste gereedschap

Als je de beits gekozen hebt, heb je ook het juiste gereedschap nodig. Hierin heb je veel keuze. Je kunt werken met een kwast, maar ook een roller of een spuit. Het is maar net wat jij het prettigst vindt werken.

Stappenplan schutting verven

Voor je start met het verven van de schutting, zul je de klus goed moeten voorbereiden. Voor een (hard)houten of geïmpregneerde schutting, kun je de volgende stappen volgen:

  1. Verwijder alg en groene aanslag.
  2. Schuur de schutting op.
  3. Maak de schutting zandvrij.
  4. Breng een eerste laag dekkende beits of transparante schuttingbeits aan.
  5. Laat de schutting goed drogen.
  6. Breng een tweede laag beits aan.

Ideaal schilderweer

Bij het schilderen van de schutting wil je natuurlijk graag droog weer. Misschien zie je jezelf al helemaal werken in de zon. Maar net als regen, komt ook de volle zon je schilderwerk niet ten goede. Schilder daarom niet in de volle zon, maar achter de zon aan. Dus daar waar de zon al geweest is.

TIP: De beste periode om buiten te schilderen is van april tot oktober. De temperatuur ligt dan tussen de 5 en 25 graden en de luchtvochtigheid is lager dan 85%. Ideaal.