Nu de lente in aantocht is en het zonnetje zich vaker laat zien is de serre een fijne plek om te vertoeven. Door het gebruik van veel glas benut je het zonlicht optimaal en is het gauw een aangenaam warm vertrek in huis. Het is een perfecte tijd om sfeer in de serre te brengen.

Foto: Hotel Ett Hem

 

Foto: Sannenjacobs Studio

Spelen met licht

De lichtinval krijg je cadeau en geeft de serre een prettige atmosfeer. Je kunt met het licht spelen door het toepassen van glas in lood in de bovenlichten. Met het gekleurde glas krijg je prachtige lichteffecten in de ruimte.

Foto: House Makeover

 

Foto: Atelier Spreen Glas in Lood, Winschoten

Groen in de serre

Je hoeft geen groene vingers te hebben, in een serre doen planten het gewoon goed. Zet vooral dus veel planten in mooie potten neer. Kies daarbij voor potten van hetzelfde materiaal bijvoorbeeld terracotta of rieten manden. Het zorgt voor eenheid.

Een bijkomend voordeel van een serre is dat je tuinplanten perfect kunnen overwinteren. Je haalt je tuin ermee naar binnen. Dat is dubbel genieten van groen.

Foto: C.O.Q. Hotel

Eigen stijl in de serre

Een serre is een extra leefruimte in je huis. Je kunt daar een geheel eigen interieurstijl aangeven die niet precies hoeft aan te sluiten bij je bestaande interieur. Je kunt je een stijlbreuk permitteren. Contrasten maken een interieur juist ook verrassend. Dus leef je vooral uit.

Interieurstyling tips

  • Vloer Pas eens ander materiaal voor de vloer toe in de serre. Als je bijvoorbeeld parket in de woonkamer hebt dan kun je in de serre prima een tegelvloer toepassen.
  • Varieer met kleur Maak gebruik van een zacht kleurenpalet als je woonkamer uitgesproken van kleur is. Of pas juist meer kleur in de serre toe als tegenhanger van een rustig kleurpalet in je huis.
  • Meubels Kies voor niet te zware meubels en zet de serre niet te vol. Rotan meubels zijn bijvoorbeeld heel stijlvol en licht.
Foto: Form Makers
Foto: Harbers Design

Serre aanbouwen

Als je in je bestaande huis wel een extra ruimte kunt gebruiken dan kun je overwegen er een serre aan te bouwen. Met een serre kun je veel kanten op. Bepaal daarom de functie van de ruimte, wordt het een eetkamer, zitruimte of werkplek? Plaats een royale eettafel met kleurrijke stoelen erom heen en je kunt lekker tafelen met uitzicht op de tuin. Of je zet een bureau neer met een design stoel en je hebt een perfecte werkplek. Een extra zithoek met een comfortabele loungebank is altijd gezellig.

Foto: Sannenjacobs Studio

Serre vergunning

Bij een aanbouw sta je ook voor de keuze of je de serre aan de bestaande bouwstijl toe past of kies je voor het contrast? Informeer je wel van te voren goed. In iedere gemeente gelden andere regels en voorwaarden om een serre vergunning te verkrijgen.