Staande lampen zijn er in overvloed en tegenwoordig erg populair. Ben je van plan om een staande lamp te gaan kopen dan is het handig om van te voren al wat specifieke wensen voor jezelf te bepalen. Moet de staande lamp ook een leeslamp hebben? Moet het licht naar boven of naar beneden schijnen? Ga je voor een natuurlijke staande lamp of wordt het toch een strakke moderne lamp? Om je een goed beeld te geven over de verschillen in de staande lampen geef ik je graag wat voorbeelden.

Zoals bij heel veel in je interieur geldt: een goede voorbereiding zorgt voor een beter eindresultaat. In dit geval wordt een staande lamp kopen een stuk makkelijker.

Natuurlijke staande lampen

De natuurlijke staande lamp is gemaakt van natuurlijke producten. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan staande lampen die gemaakt zijn van hout.

Houten lampen geven een warm gevoel af en zorgen voor een natuurlijke uitstraling. Deze lampen zijn zeer goed te plaatsen in een huis met een landelijke inrichting. Het armatuur kan dan bijvoorbeeld volledig van hout zijn. Dit kan een wat grotere lamp zijn, waarbij de lamp is gemaakt van houten planken, maar er zijn ook wat kleinere staande lampen waarbij het net lijkt of de staander van de lamp een stok of een wortel van een boom is.

staande-lampen-natuurlijk-klein

 

Moderne staande lampen

Sommige staande lampen hebben een mooi moderne uitstraling. Hier wordt meer gelet op het design van de lamp. De afwerking is netjes gedaan en er wordt vaak gebruik gemaakt afgeronde hoeken en rondingen. Ook zijn de moderne staande lampen vaak afgewerkt met bijvoorbeeld een glans lak. Wat dan ook zeer goed past in een modern ingericht huis.

 Staande-lamp-modern

Booglampen

Een andere soort staande lamp is de booglamp. Een booglamp geeft gebundeld licht naar beneden. Deze worden vaak gebruikt om bijvoorbeeld boven een hoek van een bank te zetten, waardoor de lamp ook ideaal geschikt is als leeslamp.

De booglampen zijn ook in verschillende stijlen te krijgen.  Zo kan de booglamp afgewerkt zijn met een retro lampenkap, maar ze zijn ook verkrijgbaar met  een grote industriële lampenkap. Zo is de onderstaande booglamp een moderne booglamp geheel van metaal en heeft deze een metalen en is hij afgewerkt met een spiegelende lampenkap.

Staande-booglampen

Ik hoop dat je een beetje een beeld hebt van de verschillende soorten staande lampen!