Is het tijd om je interieur te veranderen? Een nieuwe eettafel doet wonderen voor de sfeer in huis. Tafels zijn er in alle soorten en maten. Vierkante eettafels zijn het populairst, maar er zijn ook vierkante, ovale of ronde eettafels. Maar hoe kies je dan het model dat past bij de andere meubels? En hoe zorg je ervoor dat de tafel het middelpunt van je woonkamer of eetkamer wordt?

tafel keuken

Rechthoekige eettafel

De traditionele rechthoekige tafel blijft populair. Zo raar is dat natuurlijk niet. Een rechthoekige eettafel is stijlvol, tijdloos en praktisch. Deze vorm is vooral effectief in grotere kamers. Je hebt genoeg ruimte voor spullen op tafel. Versier je je tafel graag met een mooie vaas of een groot bord met diverse woonaccessoires? Een rechthoekige eettafel is er geschikt voor.

Daarnaast is er, afhankelijk van de grootte van je tafel, genoeg ruimte voor veel mensen tegelijk. Want je kunt makkelijk stoelen aanschuiven. Wel is het zo dat je ruimte vaak wat groter moet zijn, aangezien rechthoekige tafels meer ruimte in beslag kunnen nemen dan vierkante of ronde eettafels.

Vierkante eettafel

Een vierkante eettafel bespaart ruimte. Hij is ideaal voor kleinere ruimtes en steekt niet de woonkamer in. Hoewel het misschien lijkt alsof vierkante tafels kleiner zijn dan de rechthoekige versie, is niets minder waar. Een vierkante tafel biedt vaak plaats aan een groot aantal mensen. Een voordeel is dat je een van de vier identieke zijden tegen de muur kunt duwen om ruimte te besparen. Hierdoor heb je meer ruimte. Met een vierkante eettafel is het makkelijk om een knusse eethoek te creëren.

Ronde eettafel

Al sinds oudsher wordt deze tafelvorm gebruikt. En nu is deze trend terug van weggeweest. Dit model wordt vaak gekozen als de eetkamer niet zo groot is. Een ronde vorm neemt minder ruimte in beslag dan een rechthoekige eettafel. Zo maak je optimaal gebruik van de ruimte. Bij een ronde eettafel zit iedereen gezellig naast elkaar waardoor de tafel een centrale plek inneemt. Doordat deze tafel geen hoeken heeft, wordt de afstand tussen personen verkleind. Gesprekken kunnen worden gecentraliseerd en alles op tafel is voor iedereen bij de hand.

Ovale eettafel

Als je op zoek bent naar een nieuwe tafel, heb je waarschijnlijk nog niet aan de ovale optie gedacht. Dit ontwerp combineert het beste van twee werelden. De meeste meubels in huis hebben een rechte, ronde of vierkante vorm. Dan is de ovale eettafel een welkome aanvulling, het houdt het interieur speels. Daarnaast is de ovale eettafel perfect voor een smalle ruimte. Ze behouden de ruimte van een traditionele rechthoekige tafel, maar met een zachtere uitstraling.

Kortom, de vorm van je eettafel, formaat, kleur en accessoires bepalen de uitstraling van je interieur. Om ervoor te zorgen dat het meubelstuk goed aansluit bij de rest van de meubels is het belangrijk om goed na te denken over de materiaalkeuze. Materiaalkeuzes kunnen variëren van een design houten eettafel tot aan een walnoten eettafel.