Als de zomer écht ten einde is en het buitenseizoen voorbij is, is het tijd om de tuin op te ruimen. Het buitenspeelgoed van de kinderen kan voorlopig weer terug in de schuur, de barbecue kan worden weggezet en de tuinmeubelen kunnen worden opgeborgen.

Wil je volgend jaar weer van je tuinset kunnen genieten? Help ze dan op een goede manier de winter door. Hoe? In dit artikel 5 tips voor het opbergen van tuinmeubelen in het najaar.

teak tuinmeubelen

Tip 1: Maak tuinmeubelen schoon voor het opbergen

Het is slim om de tuinmeubels nog een laatste schoonmaakbeurt te geven voor je ze definitief opruimt in het najaar. Zo kan het vuil de meubels niet aantasten en begin je volgend jaar weer met schone tuinmeubelen. Gebruik speciale onderhoudsmiddelen voor tuinmeubilair voor het beste resultaat zonder de meubels te beschadigen.

Tip 2: Houd tuinmeubels droog in de winter

Waar je de tuinset ook opbergt, het is belangrijk dat deze in de winter droog blijft. Zit er onverhoopt nog vocht op het meubilair? Dat kan bij bevriezing uitzetten en flinke schade veroorzaken!

Je kunt de tuinset droog houden door deze op te bergen in de garage, in de schuur, in een opbergbox of onder een beschermhoes.

Tip 3: Bescherm je tuinmeubelen tegen UV straling en vuil

Ook dit is een goede reden om tuinmeubelen droog en afgedekt op te bergen.

Laat je de tuinmeubels in de tuin staan, dan is een afdekhoes heel geschikt om je tuinset droog te houden. Je beschermt de meubelen daarmee ook direct tegen UV straling, stof en vuil. Op die manier voorkom je ook gelijk groene aanslag.

Afdekken is dus geen overbodige luxe!

kleine tuin 4

Tip 4: Berg tuinkussens goed op

Naast de tuinset, moeten ook de tuinkussens worden opgeborgen. Het liefst geef je die binnen een plekje, maar dat is niet in iedere woning mogelijk. De schuur of garage zijn een goed alternatief.

Gebruik een opberghoes om de kussens tegen stof en vuil te beschermen! Er bestaan ook opbergboxen voor tuinkussens. Zeker wanneer je veel loungekussens hebt is dit een aanrader. Niet alleen voor in het najaar, maar ook om de kussens na een lange zomeravond in op te bergen.

kussens 2017

Tip 5: Zorg voor passende hoes of opbergbox

Niets zo hinderlijk dan een opberghoes of -box waar spullen nét wel of nét niet in kunnen. Opruimen wordt dan een vervelend klusje. Zorg voor goed materiaal waarin je tuinkussens en tuinmeubilair snel en gemakkelijk kunt opbergen. Zo weet je ook zeker dat alle tuinmeubelen volledig bedekt zijn en er geen onderdelen zijn die alsnog natregenen.