In de allereerste plaats is de trap in huis een praktisch ding. Een handig ontwerp en stevige uitvoering zijn dus enorm belangrijk. Maar de trap is vaak ook prominent aanwezig in hal of woonkamer. En dan mag een trap ook best mooi zijn!

In dit artikel lees je daarom een aantal tips om je trap mooier te maken.

TIP 1: Zorg dat de trap past bij het interieur

Wil je dat de trap op een stijlvolle manier onderdeel wordt van je interieur? Houd dan rekening met vormen, stijl, kleur en materiaal. Hierin kun je zover gaan als je wil. Een laagje verf in een neutrale, matchende kleur kan al heel veel doen!

Heb je meer budget? Kies dan bijvoorbeeld voor trapbekleding die qua stijl en materiaal past bij de rest van het huis. Juist als de trap niet echt opvalt zit je goed! 

trap schilderen

TIP 2: Gebruik contrasterende kleuren

Voor een iets minder neutrale en verrassende look, kun je contrasterende kleuren gebruiken om je trap mooier te maken. Geef de treden daarbij een donkerdere of meer opvallende kleur dan de rest van de trap. Of kies er bijvoorbeeld voor om de treden te bekleden met vinyl of laminaat dat elders in het huis op de vloer ligt.

trap

TIP 3: Unieke en originele leuningen

Nog zoiets praktisch: trapleuningen. Maar daar kun je veel leuks mee doen! Je kunt je huidige leuningen opschuren en van een kleurtje voorzien. Maar je kunt de standaard houten leuningen ook vervangen door mooie metalen exemplaren of door vierkante of plattere leuningen. 

Denk wat de leuningen betreft vooral ook eens ‘out of the box’. Wellicht zijn er originele materialen waarmee je een trapleuning kunt maken, zoals een natuurlijke tak uit het bos of een stevig touw.

trapgat verlichting

TIP 4: Gebruik ledstrips

Door op een subtiele manier met ledstrips te werken kun je de trap een luxe uitraling geven. Plak de ledstrips achter de trapleuningen of onder de randen van de traptreden voor stijlvolle verlichting, zonder dat je trap direct op een landingsbaan lijkt 😉

trapgat licht

TIP 5: Zorg voor veiligheid en toegankelijkheid

Veiligheid op de trap staat voorop. Je nieuwe leuningen moeten dus stevig vast zitten en eventuele trapbekleding moet niet té glad zijn. Het zou immers jammer zijn als je regelmatig ongewenst van de trap glijdt. 

Ook toegankelijkheid is belangrijk. Je hebt natuurlijk niets aan een trap waar je zelf niet of nauwelijks op kunt lopen. Is traplopen een probleem, zorg dan dat er op de (nieuwe) trap voldoende ruimte is voor het plaatsen van een traplift. Ideaal zou zijn als er ondanks de lift ook nog genoeg ruimte is om de trap te voet te gebruiken. Heb je interesse in een traplift? Maak dan hier een berekening voor een traplift prijs voor een traplift bij jou thuis.