Dat is vaak een lastige opgave. Toch zijn er verschillende opties om dit op te lossen. Heb je wel eens gedacht aan een sliptrap/wenteltrap? Deze maakt een draai naar boven waardoor deze vaak weinig ruimte nodig heeft. Er bestaan ook multi-inzetbare trappen, waarbij je de vorm zelf nog een beetje kunt aanpassen aan de ruimte. Daarnaast zijn er ook rechte trappen met hapjes uit de treden. Dat klinkt waarschijnlijk een beetje gek, maar hier is over nagedacht. Hoe werkt dat dan precies? We geven hieronder uitleg over deze trap.

Hoe heet deze soort trap?

Een rechte trap die steil is en hapjes uit de treden heeft is bekend onder meerdere namen.

trap voor kleine ruimte

De meest voorkomende zijn: Samba trap, ganzentrap of Japanse trap.

Waarom is dit ontwerp gekozen

Deze ruimtebesparende rechte trap is een vrij steile trap, waardoor hij weinig ruimte nodig heeft op de grond en daardoor ook een kleiner trapgat heeft dan de meeste andere trappen. Doordat de trap zo steil is overlappen de treden elkaar. Om loopvlak te behouden en ervoor te zorgen dat je niet achter de volgende trede blijft hangen, is ervoor gekozen om de trede aan een kant diep te houden en de andere kant smal.

Door de ‘halve treden’ heeft de trap een vooraf bepaald loopritme. Je kunt namelijk niet met twee voeten op een trede. Dit maakt de trap moeilijker beloopbaar. Er wordt dan ook aangeraden om hier minimaal een leuning bij te nemen.

Voordelen en nadelen van deze vorm trap

Voordelen:

  • Weinig ruimte nodig
  • Behoud van loopvlak
  • Je blijft niet haken achter de volgende trede

Nadelen:

  • Smalle trap
  • Steile trap
  • Vast loopritme

Op zoek naar een ruimtebesparende trap voor in een kleine ruimte? Bij Houtcompleet hebben ze een uitgebreid assortiment trappen die als bouwpakket geleverd worden en weinig ruimte nodig hebben.