Eén van de leukste dingen van het voorjaar – behalve het warmere weer – is toch wel hoe de natuur weer tot leven komt. Bomen die weer vol groene blaadjes zijn en kleurrijke bloemen geven je omgeving zoveel meer kleur. Reden te meer om ook je tuin in bloei te zetten dit voorjaar. In dit artikel een aantal tips voor een mooie, kleurrijke en bloeiende tuin.

Groen als gras

Een goed stuk gazon geeft direct veel kleur aan de tuin. Het mooie groene gras is een prachtige basis. En wanneer je het gazon goed onderhoud blijft het het hele jaar prachtig groen. Dat zorgt zelfs in de winter nog voor kleur in de tuin.

Ga de strijd aan tegen onkruid

Terwijl je tuinplanten weer uitlopen en de eerste voorjaarsbloemen tot bloei komen, steekt ook dat vervelende onkruid weer de kop op. Om je bloemen en planten een goede kans te geven is het zaak zo snel mogelijk de strijd tegen het onkruid aan te gaan. Geef wildgroei geen kans en ga elke week de tuin in om nieuw onkruid zo snel mogelijk te verwijderen. Bijkomend voordeel: Zonder onkruid ziet je tuin er direct ook een stuk netter uit.

vaste planten en bloemen

Tuin in bloei met vaste planten als basis

Door op verschillende plekken in de tuin vaste planten te plaatsen zorg je er voor dat een deel van de tuin altijd beplanting heeft. Zeker winterharde planten die groen blijven tijdens de koude maanden zijn daar heel geschikt voor. Maar ook de vaste planten die iedere jaar nieuw blad krijgen en tot bloei komen, zoals bijvoorbeeld de hortensia, zijn heel geschikt. Je kunt natuurlijk al je plantenperkjes vullen met vaste planten, maar je kunt er ook voor kiezen plek vrij te laten voor éénjarige planten en bloembollen voor extra kleur in de tuin.

Een prachtig bloeiende dahlia

Bloembollen, voorjaarsbloeiers en ander moois

Wat ons betreft kan een tuin in bloei niet genoeg kleurige bloemen hebben. Zeker in het voorjaar, maar ook de rest van het jaar geeft het je tuin echt wat extra’s als er bloemen in bloei staan. Kies je planten en bloembollen daarom zorgvuldig uit zodat er iedere maand iets nieuws tot bloei komt. Dat is kleurrijk en afwisselend en maakt je tuin lekker dynamisch. Zo kun je de Agapanthus planten als zomerse bloeier. De Dahlia bloeit ook in de zomer, maar blijft bloeien tot in november.

De Agapanthus is een echte zomerbloeier

TIP: Let er wel op dat je bloemen met dezelfde bloeimaanden niet allemaal bij elkaar zet, maar juist goed over de tuin verspreid. Dat vraagt even wat tuinplanning, maar daar heb je daarna wél het hele jaar plezier van!