Verlichting is ontzettend bepalend voor de uitstraling van je interieur. Niet alleen de kleur, ook de felheid, positie en direct- of indirect licht maken een wereld van verschil. Vandaag belicht ik (sorry voor de woordgrap ;)) de verlichting trends 2018 in dit artikel.

industriele lampen
De laatste trends op het gebied van verlichting

Verlichting trends 2018

De afgelopen jaren deden vooral de landelijke en industriële stijl het goed. De verlichting is daarin gevolgd. Je zag vooral neutrale kleuren, zowel in de wooninrichting als in de verlichting: grijs, beige, bruin, wit en zwart.

Vorig jaar zag je al een kleine kentering opduiken met wat ze de ‘poederkleuren’ noemen. Maar ook de ‘vale’ kleuren: roze, pastelblauw, vaal groen en blauwgrijs werden populairder. Hier en daar zag je wat felle kleuren lampen, maar deze zijn niet echt doorgebroken.

In de verlichting zagen we vorig jaar vooral koper lampen als trendsetter.

verlichting trends 2018

Kleuren

Misschien is deze trend wel buiten begonnen. De leukere horecazaken hebben ze buiten hangen; zo’n leuke slinger met gekleurde lampjes of zelfs lampionnen zoals hieronder…

tuin lampen

Dit jaar wordt hét jaar van de kleuren, ook in de verlichting. Kleurliefhebbers en waaghalzen mogen gerust opvallende verlichtingselementen in hun interieur verwerken.

Combineer verschillende kleuren met elkaar, en vergeet de kracht van herhaling niet!

Het nieuwe interieur 2018 lijkt misschien op de vintage stijl van de jaren ’70, maar is nét iets anders. Het zit eveneens vol kleur, maar het fel oranje, paars en donkerbruin van de 70’s ontbreekt.

Je ziet nu vooral bijvoorbeeld fel roze, rood, okergeel, azuurblauw, oranjebruin: het kan allemaal. Dit jaar kun je deze kleuren probleemloos kiezen voor je lampenkappen en armaturen.

Geometrie

De verlichting trend van 2018 zou wel eens in het teken van geometrie kunnen komen te staan.

Er wordt verwacht dat je veel draadlampen zult zien in allerlei hoekige vormen: rechthoeken, driehoeken, vierkanten en andere veelhoeken.

draadlampen verlichting trends 2018

De ronde vormen verminderen zienderogen.

Ook bij de houten, stoffen en papieren lampenkappen zien we geplooide vormen. Sommige lijken wel origami-figuren. Google maar eens op ‘geometrische lamp‘ en je begrijpt onmiddellijk wat ermee wordt bedoeld.

We zien deze geometrische vormen ook opduiken in de interieurs: muren worden in verschillende kleurrijke vlakken geschilderd. Kussens en tapijten vertonen geometrische figuren.

Zelfs kasten en tafels krijgen onderverdelingen in diverse kleuren. Het kan niet op. Het is dan ook logisch dat deze vormen ook opduiken in de verlichting trend 2018. Deze vormen geven je interieur een speelse look. Er is heel wat ruimte voor creativiteit.

Verlichting trends 2018; Verfijndheid

De robuuste landelijke en de stoere industriële stijl zullen nog een tijd populair blijven.

Wie echter op dit moment zijn interieur wil omgooien en de trends 2018 wil volgen, kiest voor verfijndheid. Draadlampen zoals hierboven ook al genoemd, zijn hiervan hét voorbeeld.

lampen-trends 2018

Ze zijn fijn en subtiel en vooral decoratief. Een andere verlichting trend 2018 is de verlichting die bestaat uit verschillende fittings bij elkaar.

Hang ze in een bundel of op een rijtje, drapeer ze over een metalen buis of balkje of hang ze gewoon verspreid over je hele woning. Ze creëren een mysterieuze en gezellige sfeer. Houten lampenkappen worden opengewerkt tot lamellen. Metalen lampenkappen worden geperforeerd of zijn herleid tot een paar stroken metaal.

We zien fijne armaturen en slanke poten voor staanlampen. Laat het stoer en robuuste even achterwege en ga voor fijn design!