In de volksmond worden shutters en jaloezieën nogal eens door elkaar gehaald. Onhandig, want het gaat wel degelijk over twee verschillende soorten raamdecoratie. In dit artikel lees je wat jaloezieën en shutters zijn én ontdek je de voornaamste verschillen tussen die twee.

Wat zijn jaloezieën?

Jaloezieën zijn een vorm van raamdecoratie die bovenaan een raam bevestigd worden en die bestaan uit verstelbare lamellen. Met bedieningskoorden kun je de lamellen optrekken of laten zakken om het volledig te openen of te sluiten. Wanneer een jaloezie naar beneden hangt kun je met een ander bedieningskoord de lamellen draaien om deze in meer of mindere mate te openen of te sluiten.

jaloezieën

Wat zijn shutters?

Net als jaloezieën hebben ook shutters verstelbare lamellen. Maar shutters zijn geen gordijnen, maar binnenluiken. Deze kun je niet optrekken of laten zakken, maar klap je aan de binnenkant van je huis open als een luik.

Een andere manier van openen

Zoals uit de hierboven gegeven omschrijving van jaloezieën en shutters al blijkt, is de manier van openen het grootste verschil. Jaloezieën trek je op als een rol- of vouwgordijn. Shutters klap je open naar de zijkant, net als bij een luik. Voor sommige ramen of deuren is een shutter in de praktijk een stuk praktischer dan een jaloezie.

De lamellen zijn anders bevestigd

Bij jaloezieën hangen de lamellen aan koorden. Dit moet ook wel, want de lamellen worden immers ook via diezelfde koorden bediend. Shutterlamellen zitten in een frame bevestigd. Hierdoor zien shutters en jaloezieën er direct heel verschillend uit!

Het verschil qua materiaal

Wat uitstraling betreft is er nog een belangrijk verschil: het materiaal. Jaloezieën kunnen van hout zijn, maar ook van PVC, bamboe of aluminium. Shutters zijn, in de meeste gevallen, van hout. Hierdoor hebben ze een uitstraling die past bij zowel moderne als landelijke interieurs.

De voordelen van jaloezieën en shutters

Jaloezieën zijn al tientallen jaren niet weg te denken uit Nederlandse interieurs. Logisch ook, want de raamdecoratie biedt veel voordelen. Toch zijn ook shutters het bekijken waard. Hiermee profiteer je van veel dezelfde voordelen (o.a. controle over lichtinval en privacy), maar creëer je wel een heel andere uitstraling van je interieur.

TIP: Ben je enthousiast en wil je shutters online bestellen? Laat je dan zeker inspireren door het aan aanbod van webwinkels als Shutterkoning.com.