Vroeger werden huizen vanzelf geventileerd. Door naden en kieren kwam altijd wel frisse lucht naar binnen. In de goed geïsoleerde huizen van tegenwoordig is dat wel anders! Fijn voor de warmte in huis, maar minder praktisch wanneer je vieze geurtjes wil verruilen voor gezonde lucht in huis.

Hoe je dat dan wél aanpakt? Dit zijn onze tips:

Constante luchtverversing

Naden en kieren zijn er wellicht niet meer, maar onze ramen hebben niet voor niets ventilatieroosters. Zet deze het hele jaar door open voor een constante luchtverversing in huis. Een raam op een kiertje zetten kan natuurlijk ook.

ventilatie: open raam

Laat maar waaien

Open de ramen en breng stilstaande lucht in beweging. Merk je dat er, ondanks geopende ventilatieroosters, toch een muffe lucht in huis hangt? Open dan de ramen en laat het even doorwaaien. Dat helpt direct!

Vervang het filter van je stofzuiger

Niet het eerste waar je aan denkt, maar wel iets dat kan zorgen voor een vieze geur in huis: het vieze filter in je stofzuiger. Regelmatig vervangen dus, anders blaas je die vieze lucht je hele huis door.

ventilatie:filter stofzuiger vervangen

Maak banken en gordijnen schoon

In grote stoffen oppervlakken kunnen heel wat nare geurtjes blijven hangen. Die moeten zo nu en dan dus echt even worden opgefrist. Met een geurspray als Febreze of met een stoomreiniger is dit zo gepiept.

24/7 mechanische ventilatie

Voor goede ventilatie in huis is het belangrijk dat je de mechanische ventilatie nooit uitschakelt. De stekker blijft dus in het stopcontact, behalve bij onderhoud of calamiteiten.

ventilatie: afzuigkap, ventilatiekanalen

Over ventilatie gesproken…

Dat ventileren belangrijk is, is je nu vast duidelijk. Dat kan met open ramen, maar zeker ook met een efficiënt ventilatiesysteem in het hele huis. 

Zorg dus voor een goede afzuigkap in de keuken, goede ventilatie in de badkamer, ventilatieroosters in iedere kamer en indien nodig een dakdoorvoer voor bijvoorbeeld de lucht uit de wasdroger. Goede kunststof ventilatiekanalen voeren muffe lucht en vieze geurtjes af en zorgen voor een frisse geur in huis.