Zodra je start met je woonkamer inrichten, bedenk dan goed wat voor inrichting je het meeste aanspreekt. Het is niet onverstandig om met je partner een aantal steekwoorden over de inrichting van je woonkamer vooraf op papier te zetten. Vind je een ruimtelijke woonkamer, een knusse woonkamer of juist een strakke woonkamer het fijnst om in te leven? In dit artikel lees je alles over woonkamer inrichten voorbeelden en tips.

Door vooraf na te denken over je voorkeuren, zul je eenvoudiger door de winkels of webshops komen, en het eindresultaat van je woonkamer inrichten wordt beter omdat je vooraf nagedacht hebt over 1 specifieke lijn.

Heb je weinig ruimte, dan kun je ook het artikel lezen over hoe je een kleine woonkamer kunt inrichten.

Hoe begin je met je woonkamer inrichten

De start van het inrichten van je woonkamer kun je eenvoudiger maken door de volgende volgorde aan te houden:

  1. Denk na over de style van je huiskamer
  2. Kies eerst de meest bepalende elementen uit, zoals de bank, kast, salontafel, bijzettafel en tv-meubel
  3. Decoratie moet altijd passen bij de uitstraling van de inrichting van de woonkamer. Niet andersom!

Het eerste dat je dus zult gaan uitkiezen als je je woonkamer gaat inrichten, zijn de grotere meubels. Als je denkt dat een aantal meubels goed matchen, denk nog een keer goed na en ga over tot de koop 🙂 Uiteindelijk weet je pas echt hoe het staat als je het in je woonkamer hebt gezet.

interieur ideeen woonkamer inrichten

Woonkamer inrichten voorbeelden TIP:  Een niet opgevulde ruimte kan je woonkamer een veel ruimtelijker gevoel geven.

De kleur van de muren in je huiskamer

Uiteraard is de kleur zeer bepalend voor de inrichting van je woonkamer. Woonkamer kleuren uitzoeken is nog best een lastige klus omdat je zo veel kanten op kunt. Niet alleen zijn er ontzettend veel kleuren en kleurcombinaties, maar je zou ook nog kunnen behangen of een combinatie van verf en behang.

Als je een kleur voor je woonkamer gaat uitkiezen, zou ik altijd adviseren om eerst te starten met het kopen of bepalen van het grote meubilair en daar een passende kleur voor de muren bij zoeken. Die kun je namelijk niet zo eenvoudig wijzigen, of het wordt een dure grap. De kleur van het houtwerk is relatief eenvoudig te wijzigen, al heb je vast niet elke keer zin om te gaan verven. Maar een ander kleurtje doet wel heel veel met de uitstraling van je woonkamer.

woonkamer inrichten ideeen

In sommige periodes zijn bepaalde kleuren heel erg in. Soms juist een wat rode bruintint, soms juist weer geel, later weer strak zwart-wit. Bedenk je goed dat die mooie paarse kleur die je nu op het oog hebt, over een paar jaar wel weer gedateerd kan zijn.

7  interieur ideeen woonkamer inrichten

Er zijn een boel elementen die bepalend gaan worden in je huiskamer. Hieronder vind je 7 tips om je woonkamer in te richten:

1.            Vergeet bij je woonkamer inrichten nooit om de maten goed op te meten, en ruime marges voor lege ruimtes te houden. Een niet opgevulde ruimte kan je woonkamer een veel ruimtelijker gevoel geven.

2.            Verlichting is heel bepalend voor de sfeer. Zeker in de donkere dagen. Echter stem je je verlichting af op je inrichting, niet andersom. Verlichting hoef je dus niet mee te starten.

3.            Het is leuk om webshops en woonoutlets af te struinen, ver voor je met het daadwerkelijke inrichten begint. Zo vorm je een goed beeld van wat je mooi vind en wat niet, zonder al voor een directe koopbeslissing te staan.

4.            Zeker als je meerdere artikelen, of dure artikelen koopt in een winkel… vergeet niet te onderhandelen over de prijs! Je bent veel geld aan het uitgeven. Die bezorgkosten van 50 euro die je er eenvoudig af lult, is toch weer bijna een etentje. (je positie is altijd het sterkst als je laat blijken dat je het product ook al ergens anders hebt gezien)

5.            Ga zo praktisch mogelijk om met de ruimte. Als je een platte tv hebt, kun je veel ruimte besparen door deze met een muurbeugel op te hangen. Koop ook niet een te grote salontafel, en creëer altijd een lekker looppad naar de andere ruimtes in huis zoals bv de keuken.

6.            Creëer plekken voor frutsels. Post, kleine cadeautjes, spaarpunten, sleutelhangers… Je moet ze ergens kwijt, liefst uit het zicht!

7.            Hetzelfde geldt trouwens voor alle kranten en magazines die je zo graag leest. Als je hier geen goede opbergplek voor hebt, dan is het toch sneller een rommeltje.

interieur ideeen woonkamer inrichting

Woonkamer inrichten voorbeelden

Voor de inrichting van je woonkamer voorbeelden bekijken, is altijd prettig. Bekijk hieronder nog 5 mooie woonkamer voorbeelden.

woonkamer inrichten voorbeelden

interieur ideeen woonkamer

mooie woonkamer voorbeelden

huiskamer ideeen

mooie woonkamer voorbeelden inrichting

Lees hier verder als je meer woonkamer voorbeelden wilt bekijken.