De laatste jaren zie je op steeds meer huizen zonnepanelen. Slim natuurlijk, want de zon geeft ons gratis energie zodat we geld besparen (of verdienen) én een steentje bijdragen op het gebied van duurzaamheid. Een eenmalige investering die zeker de moeite waard is. Maar wat kost dat eigenlijk?

Bereken je jaarlijkse energieverbruik

Voor je zonnepanelen op je dak plaatst, wil je het liefst eerst weten hoeveel panelen je nodig hebt. Het zou fijn zijn als de panelen op zijn minst volledig in jouw eigen energieverbruik kunnen voorzien (al is dit niet noodzakelijk natuurlijk!). Het is dus goed om na te kijken hoeveel kWh energie je per jaar verbruikt. Voor een tweepersoonshuishouden is dat gemiddeld 3400 kWh, een gezin van vijf personen gebruikt zo’n 4520 kWh per jaar. Idealiter leveren je zonnepanelen iets meer op dan je jaarlijkse verbruik.

zonnepanelen op dak

De kosten van zonnepanelen

De kosten van zonnepanelen verschillen natuurlijk per aanbieder. Weet je hoeveel energie je jaarlijks verbruikt? Dan kun je ook bekijken hoeveel zonnepanelen daarvoor nodig zijn. Op die manier kun je globaal alvast de kosten van zonnepanelen uitrekenen.

Keuzes en regelwerk voor zonnepanelen

Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een leverancier en installateur. Het liefst iemand uit de buurt die je kan helpen met het maken van goede keuzes, zodat je niets over het hoofd ziet. Met een aantal panelen op je dak ben je er namelijk nog niet. De positie en helling van de panelen moet zo ideaal mogelijk zijn en er moeten geschikte zonnepanelen worden uitgekozen. In sommige gevallen kun je subsidie krijgen voor de aanschaf en wanneer je je inschrijft als ondernemer kan dat ook voordelen hebben. 

zonnepanelen plaatsing

Zeker weten dat je niets over het hoofd ziet? Check dan ook even deze valkuilen bij kosten vergelijking van zonnepanelen. Goed inlezen kan veel leed voorkomen! 

Profiteren van je investering

Gelukkig doe je al het grote uitzoekwerk maar één keer. Daarna is het tijd om de vruchten te plukken van je investering. Door te besparen op je eigen energiekosten en wellicht ook energie terug te leveren aan het netwerk verdien je jouw investering weer terug en kun je er in de loop van de tijd zelfs geld aan gaan verdienen. Je woning stijgt door de zonnepanelen trouwens ook in waarde, dus dat is alvast mooi meegenomen!