Duurzaamheid is een steeds belangrijker thema binnen Nederlandse huishoudens. Dit is ook terug te zien in het interieur in huis! Bij het laten kappen van een boom in de tuin of bijvoorbeeld in een nabijgelegen bos hergebruiken mensen de stam ervan. Je kunt er een fraai nachtkastje van maken, zeker in combinatie met bijvoorbeeld epoxy giethars. Van dikkere takken van een boom maak je zelf onderzetters. Een duurzame manier van het decoreren en inrichten van je woning. Er is meer! Denk ook aan het gebruik van zonnepanelen op het dak en het toepassen van tochtstrips om te voorkomen dat koude lucht van buiten naar binnen stroomt. Je eigen zonne-energie opwekken hoeft niet veel te kosten, wanneer je bijvoorbeeld besluit om zonnepanelen te huren.

Zonnepanelen huren een interessante optie

Bij het huren van zonnepanelen betaal je een vast bedrag per maand, waarbij de leverancier van de zonnepanelen voor de montage en het onderhoud zorgt. Aan het eind van de looptijd van het contract heb je de mogelijkheid de zonnepanelen tegen een scherpe prijs over te kopen. Groot voordeel van het huren van zonnepanelen is het gegeven, dat je vooraf zelf geen grote investering hoeft te doen. Zeker in tijden waarin mensen de hand op de knip houden is het een fijne gedachte om via het huren van zonnepanelen alsnog te kunnen verduurzamen in huis. 

Tip: op de website van een verhuurder van zonnepanelen kun je berekenen hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt om geen grijze stroom meer te hoeven gebruiken. Pak je eindafrekening van vorig jaar er nog eens bij, om te kijken hoeveel kWh aan stroom je dat jaar verbruikte. 

Direct met besparen met zonnepanelen 

Door voor zonnepanelen op het dak van je woning te kiezen start je direct met besparen. De opbrengst van de zonnepanelen is voor jou, ongeacht hoe hoog de opbrengst ervan is. Mocht je meer zonne-energie opwekken dan je verbruikt, dan wordt dit teruggeleverd aan het stroomnet. Men noemt dit ook wel salderen. Het verschilt per energieleverancier hoe dit verrekend wordt met je energierekening. 


Combineer het gebruik van zonnepanelen met verschillende aanvullende verduurzamende maatregelen. Denk aan de keuze voor een kookplaat op inductie in de keuken. Op termijn zou je voor een elektrische warmtepomp kunnen kiezen, ter vervanging van de bestaande cv-ketel. Zo heb je minder gas nodig en leef je voor een steeds groter deel op basis van de zelf opgewekte groene stroom.