Duurzaamheid wordt voor veel Nederlanders steeds belangrijker. Wat kunnen we doen om onze ecologische voetafdruk te verminderen? Er zijn vaak veel mogelijke oplossingen, van groot tot klein. Maar waar begin je? Wij beginnen in de keuken! In deze ruimte in onze woningen zijn een aantal dingen die we kunnen veranderen om duurzamer te zijn. In dit artikel delen we er drie. Lees snel verder. 

keuken

Inductiekookplaat

De Nederlandse overheid wil graag van het gas af en dit is niet zonder reden. Gas is enorm slecht voor het milieu, maar ook voor jou! Het aanschaffen van een inductiekookplaat is een hele investering (bekijk hier de top-10 beste inductie kookplaat 90 cm), daarnaast moet je ook nog een pannenset voor inductie kopen, maar dit is het allemaal waard! Koken op inductie is niet enkel sneller en veiliger, maar draagt ook bij aan de luchtkwaliteit in jouw woning. Ook verdien je op de lange termijn het geld dat je hebt uitgegeven aan de inductie terug omdat het een enorm zuinige manier van koken is.

Hoe creëer je een luxe keuken

Heetwaterkraan

Bespaar liters water per jaar met een heetwaterkraan! Heb jij (nog) geen heetwaterkraan en wil je een kop thee zetten? Dan moet je eerst de waterkoker vullen. In veel gevallen moet er een minimale hoeveelheid water in de koker zitten, voordat deze het water kan koken, het gaat hier vaak om een halve liter. Dit terwijl je voor een glas thee veel minder nodig hebt. Met een heetwaterkraan vul je je mok tot de gewenste hoeveelheid en gebruik je enkel wat je daadwerkelijk nodig hebt. Een heetwaterkraan is dus een goede optie wanneer jij je jaarlijkse waterverbruik wilt verminderen.

verstopping voorkomen kraan keuken

Bamboe, bamboe, bamboe

Bamboe is een enorm duurzaam materiaal. Het groeit enorm snel en kan worden ingezet voor verschillende doeleinden. Denk hierbij aan spatels, soeplepels en vijzels van bamboe, maar ook aan schaaltjes, keukenrolhouders en bestek van dit materiaal. Producten van bamboe kunnen jarenlang meegaan en wanneer ze toch helemaal op zijn kun je zonder schuldgevoel weggooien (en vervangen met een ander duurzaam product). Bamboe is namelijk composteerbaar!

Je ecologische voetafdruk verkleinen kan in alle aspecten van je leven en wij vinden het fantastisch dat je er zo bewust mee bezig bent! Wat je in de keuken kunt doen? Je gasfornuis vervangen met een inductiekookplaat, je waterkoker wegdoen en een heetwaterkraan laten installeren én producten van bamboe kopen. Op deze manier bespaar je water, verminder je je gasgebruik en maak je gebruik van duurzame materialen. Voel je die ecologische voetafdruk al kleiner worden?