Het is een grote luxe die wij in Nederland hebben: kraanwater dat je kunt drinken. Iedereen die wel eens in Zuid-Europa of verder weg is geweest, kent het probleem. Het water smaakt naar chloor en je kunt het maar beter niet drinken. Soms is zelfs tandenpoetsen met dat kraanwater eigenlijk niet te doen.

Het gevolg is dat je veel loopt te slepen met flessen water en als het op is, dan is dat flink irritant.

Hoe goed het Nederlandse kraanwater ook drinkbaar is, zo is het water toch niet ideaal.

kraanwater

Kalk in het water

Kalk zit in ons grondwater en komt via de leidingen gewoon naar binnen. Kalk is een vervelend goedje. Het maakt onze apparaten stuk als we niet op tijd ontkalken. Denk aan je koffiezetapparaat, je wasmachine, je droger en de vaatwasser.

Daarnaast kan er kalkaanslag op je drinkglazen komen, waardoor ze er dof uit gaan zien. En je glazen douchewand? Die moet je vrijwel wekelijks ontdoen van kalk.

douchewand kalk

En ook je douche ontkomt niet aan kalkaanslag. Het ziet er viezig uit. Het is vrij eenvoudig weg te halen met ontkalker, maar dat is niet goed voor het milieu en geen leuk klusje.

kalk kraan

Recent ontdekte ik de Amfa 4000 waterontharder. Daarmee pak je de kalk eigenlijk aan bij de bron; waar het je huis binnenkomt!

Je plaatst de waterontharder om je waterleiding, en dankzij een magnetisch veld voorkomt dat calcium en magnesium kristalliseren. Hierdoor blijft de kalk opgelost in het water en zal het niet gaan hechten.

Het gevolg? Geen kalkaanslag meer!

waterontharder

En een heel fijn bijkomend effect is dat je kraanwater aanzienlijk lekkerder smaakt.

Voor € 149,- heb je hem thuis en installeren gaat met een tie-rip en doe je binnen 2 minuten. Ik was zelf bang dat de leiding opengezaagd moest worden, maar dat hoeft helemaal niet.

De fabrikant geeft aan dat je 85% minder kalkaanslag hebt, wat ik na 2 maanden absoluut kan bevestigen!

Lijkt het je wat, je kunt ‘m hier bestellen.

Medicijnresten en drugs in je water?

Trouw schreef een tijd geleden al een artikel over concentraties Medicijnresten in het grondwater. Ze komen via ­rioolwaterzuiveringsinstallaties in het milieu. In veel andere landen komen de stoffen zelfs ongezuiverd in het milieu. “In Nederland wordt voor een aantal werkzame stoffen uit medicijnen de veilige concentratie in oppervlaktewater overschreden.” aldus Trouw.

Er zitten dus zeker weten hele kleine hoeveelheden drugs en medicijnen in het grondwater. In principe gaat het om een extreem lage dosering waardoor je er niets van merkt. Echter kan het gevaarlijk worden als er in een gebied meerdere keren drugsdumping voorkomt.

Over het algemeen vertrouwen wij er zelf op dat de Nederlandse overheid en het RIVM ons drinkwater voldoende controleert. Maar wil je zelf iets doen dan kun je altijd een water filter plaatsen in je huis, of als je echt op safe wilt spelen dan koop je water in de supermarkt.

Een filter laten installeren kost wat en is meestal niet zo heel mooi. Maar een gevoel van veiligheid is ook belangrijk! Water uit de supermarkt kost je een paar honderd euro per jaar.

filter

Heb jij loden leidingen?

Loden leidingen werden regelmatig geïnstalleerd in wat oudere woningen, vooral woningen die voor 1960 gebouwd werden.

Voor volwassenen kunnen loden leidingen geen kwaad (met de kennis van nu), maar voor baby’s en jonge kinderen kan dit een negatief effect hebben op het brein met een IQ verlies van 5 als mogelijk gevolg.

Controleer daarom zeker even of je loden leidingen hebt! Better safe than sorry 🙂

Hoe je een loden leiding herkent wordt hier heel goed uitgelegd.

leiding wegwerken

Wil je je water nog verder zuiveren, kijk dan eens naar de top 10 lijst voor het beste waterzuiveringsapparaat.