Of je nu meer privacy wilt, een ruimte wilt verduisteren, de zon tegen wilt houden of meer sfeer wilt creëren: raamdecoratie is de oplossing. Maar welke raamdecoratie heb je nu precies nodig, en wat voor soort raamdecoratie gebruik je voor specifieke ruimten in je woning? Met deze handige tips heb jij zo de juiste raamdecoratie gekozen.

Wat is de functie

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is welke functie de raamdecoratie gaat hebben. Wil je een ruimte verduisteren tegen zonlicht, of wil je meer privacy en het zonlicht juist behouden? Verschillende soorten raamdecoratie hebben namelijk verschillende functies. Rolgordijnen zijn ideaal om te verduisteren bij zonlicht, terwijl glasfolie weer perfect dienst doet als privacy-bieder: zonder lichtinval te verliezen.

Welke ruimte?

Sommige soorten raamdecoratie werken ontzettend goed in de ene ruimte, maar zijn juist minder effectief in een andere ruimte. Zo kun je met raamdecoratie in de woonkamer en slaapkamers alle kanten op, maar zijn keuken en badkamer vaak een ander verhaal. Rolgordijnen (of normale gordijnen) kunnen in badkamer en keuken namelijk snel vocht, vlekken of schimmels opvangen. Glasfolie heeft hier daarentegen weer helemaal geen problemen mee.

Wat past bij het interieur?

Naast de functionaliteiten van de raamdecoratie is het natuurlijk ook wel zo fijn om iets te kiezen wat bij je interieur past. Glasfolie past bijvoorbeeld bij iedere interieurstijl, maar mooie (rol) gordijnen maken een landelijk interieur een stuk sfeervoller. Dit terwijl dezelfde (rol) gordijnen juist weer afbreuk kunnen doen aan een modern of industrieel interieur.

Huren of kopen?

Heb je een huur, of een koopwoning? Het op maat laten maken van rolgordijnen kan een aardig dure aangelegenheid zijn; zeker wanneer je het in een keer goed aan wilt pakken. Dit kan in een huurwoning een weggegooide investering zijn – zeker wanneer je niet weet hoelang je nog in deze woning zult wonen. In dit geval kun je beter voor een goedkopere oplossing zoals glasfolie kiezen.

Budget

Ook het budget speelt hier natuurlijk een grote rol. En zoals met zoveel interieur gerelateerde zaken doe je het goed, of liever gewoon niet. Wil je rolgordijnen of rolluiken op maat laten maken, dan is het belangrijk om hier voldoende budget voor klaar te hebben liggen.

Functionaliteiten

Last but not least: wat moet er allemaal mogelijk zijn met de raamdecoratie? Wil je de sfeer en lichtinval van de ruimte naar eigen hand kunnen zetten, dan zijn rolgordijnen de juiste optie. Wil je de raamdecoratie kunnen automatiseren, dan kies je juist weer voor