Meer licht in je huis met een lichtkoepel
Licht in je woning is iets waar je eigenlijk nooit genoeg van kunt hebben. Een mooie glazen wand, een serre met glazen plafond of een mooie hoge ramenpartij. Allemaal grote pluspunten voor een woning. En natuurlijk hoort een lichtkoepel ook thuis in dit rijtje.
Een lichtkoepel heb je in verschillende formaten, maar zelfs de kleinste lichtkoepels brengen vaak echt al flink wat licht in een ruimte.
Waar kun je een lichtkoepel plaatsen?
Het mooie van lichtkoepels is dat ze op meerdere plekken in de woning ingebouwd kunnen worden. Een dak hoeft overigens niet per se vlak te zijn.
Je ziet lichtkoepels vaak op het dak van de:
- (bij)keuken
- De zolder
- Trappengang
- Schuur
- Uitbouw
- Veranda
Lichtkoepel open en dicht
Je kunt ook een lichtkoepel kopen die open en dicht kan. Dat is met name voor de lucht- en temperatuur regulatie een groot pluspunt.
Warme lucht stijgt, en als je de lichtkoepel kunt openen scheelt dat best in de temperatuur.
Om de lichtkoepel open en dicht te doen, heb je een bedieningsstok nodig. Daarmee draai je de lichtkoepel eenvoudig dicht of open. Ook zijn er elektrische lichtkoepels die je met afstandbediening of app kunt bedienen. Dat scheelt weer een bedieningsstok in je interieur!
Staat je lichtkoepel op open en begint het te regenen, dan kan er wat spatwater naar binnenkomen. Maar omdat de koepel wel wat over de randen uitsteekt, valt het relatief mee is onze ervaring. Met de allerduurste modellen kun je de lichtkoepel automatisch laten sluiten bij regen.
De kosten van een lichtkoepel
Je hebt al een lichtkoepel (ex montage) voor onder de 100 euro. Maar er zijn grote verschillen, onder andere hoeveel schalen (lagen) wand deze heeft. Normaal gesproken is 2 lagen voor isolatie voldoende, stel je hogere eisen dan heb je wellicht meer wanden nodig.
Platdakramen
Een type lichtkoepel is een platdakraam. Het is de ideale oplossing voor een dakterras, omdat je er overheen kunt lopen en alsnog alle voordelen van een lichtkoepel hebt!