In veel huizen wordt de zolder vooral gebruikt als opbergruimte. Het is ook de meest favoriete ruimte om te gebruiken als washok of logeerkamer. Logisch wel, maar ook zonde! Want de zolder leent zich uitstekend als knusse slaapkamer, kantoor of hobbykamer. De zolderkamer inrichten gaat anders in zijn werk dan het inrichten van een gewone kamer.

Wil je meer uit je zolderkamer halen en deze optimaal inrichten? Lees dan de tips voor het inrichten van je zolderkamer.

Zolderkamer inrichten: zorg voor veel (dag)licht

Eén van de grootste bezwaren tegen het gebruiken van de zolderkamer is het gebrek aan daglicht. De vaak kleine raampjes in het zolderdak zijn dan niet voldoende. Je kunt dit opvangen door goede verlichting te plaatsen. Heb je meer budget? Bekijk dan vooral de mogelijkheden voor een extra en/of groter dakraam of het plaatsen van een dakkapel. Daarmee haal je veel extra daglicht naar binnen!

Loop rond voor je meubels koopt

Door een schuin dak, verlies je op de zolder automatisch ruimte. Het oppervlak van de vloer kan groot zijn, maar je kunt niet overal staan. Loop dus goed rond op zolder en meet de ruimte die je daadwerkelijk kan gebruiken voor een bed, een bureau, etc. Let op: Je wil ook om de meubels heen kunnen lopen, dus houd daar rekening mee! 

Bespaar ruimte met inbouwkasten

De ruimte op zolder waar je niet kunt staan gaat gelukkig niet zomaar verloren. Die kun je namelijk goed gebruiken voor het plaatsen van inbouwkasten. Standaard (kleding)kasten passen vaak niet onder een schuin dak, maar met een kast op maat kun je de ruimte optimaal benutten én onhandige hoekjes wegwerken en gebruiken.

maatkast zelf maken

Zorg voor goede isolatie

In de winter kan het op zolder flink koud worden. De warmte van beneden stijgt naar boven, maar is lang niet altijd voldoende om ook de zolder te verwarmen. Verwarming helpt om de zolder warm te maken, maar isolatie ook! Ben je van plan de (opgeknapte) zolder veel te gaan gebruiken? Kijk dan eens naar de dakisolatie prijs om te zien of je door middel van dakisolatie de warmte beter binnen kunt houden. Dat scheelt uiteindelijk ook in de stookkosten.

Lichte kleuren voor een ruimtelijk gevoel

Zolderkamers zijn vaak niet al te groot en ogen, mede door het schuine dak, klein. Het is dan ook aan te raden om op muren en plafond vooral lichte kleuren te gebruiken. Verf het plafond wit voor een strakke, ruimtelijke look.

Wil je op de muren wel kleur? Kies dan één of twee muren die je van een kleurtje voorziet en houdt de rest neutraal. Je zult zien dat dit je zolderkamer een stuk ruimtelijker doet lijken.

Shop met mate

Dit advies geven we niet zomaar, ook al gaat het over je zolderkamer inrichten. Shoppen voor je interieur is namelijk één van de leukste dingen die je kunt doen! Maar voor de zolder geldt in eerste instantie: Less is more.

Koop de meubels en spulletjes die je (praktisch gezien) echt nodig hebt en plaats deze in de ruimte. Je krijgt dan een goed beeld van hoekjes en lege plekken die je nog kunt opvullen met een meubel of accessoire. Bekijk het stap voor stap en maak de zolderkamer niet te vol, dan lijkt het al snel rommelig. 

Ongedierte? Wees er op tijd bij

Helemaal fan van je zolderkamer? Helaas is de zolder ook favoriet bij sommig ongedierte. Hier kun je maar beter op tijd bij zijn, zeker als je de zolder dagelijks gaat gebruiken. Heb je last van ongediertje, neem dan contact op met professionals voor ongedierte bestrijden dak. Zij helpen je er snel vanaf zodat jij kunt genieten van je prachtige (nieuwe) zolder!

Zolderkamer voorbeelden bekijken

Ja, wat voorbeelden bekijken van zolderkamers is altijd leuk voordat je begint met je eigen zolderkamer inrichten. Bekijk eens wat foto’s op pinterest.