5 tips bij het aansluiten van elektriciteit
Wanneer je een extra kamer op zolder bouwt of met een andere grotere verbouwing in huis bezig bent, moet vaak ook de elektra worden aangepast. Voor wie dit nooit eerder heeft gedaan is dat een pittige klus, maar met de nodige voorbereiding is het zeker te doen. In dit artikel vast 5 tips om je op weg te helpen bij het aansluiten van de elektriciteit.
Tip 1: Zet de stroom uit
Een inkoppertje natuurlijk, maar we zeggen het nog maar een keer: Voordat je gaat rommelen met elektra moet de stroom worden uitgeschakeld. Zeker weten dat de stroom uit is? Dat kun je eenvoudig checken met een spanningsmeter.
Tip 2: Bescherm je apparaten tegen hoge spanning
Nu je toch met de elektra bezig bent, kun je gelijk wat extra beveiliging inbouwen. Door een overspanningsbeveiliging (ook wel bliksembeveiliging genoemd) te plaatsen, bescherm je al je elektrische apparaten tegen te hoge spanning. Een kleine moeite die je veel ellende kan besparen.
Tip 3: Plaats stopcontacten en schakelaars op de juiste hoogte
De ideale hoogte voor een schakelaar is ergens tussen 1 meter en 1,20 meter. Voor stopcontacten geldt dat deze het beste op 20 cm hoogte kunnen worden geplaatst. Zo voorkom je dat je de stopcontacten kapot stoot bij het stofzuigen.
Een tijd geleden publiceerden we trouwens een leuk artikel over creatieve stopcontacten!
Tip 4: Koop niet de eerste de beste schakelaar
Is het je weleens opgevallen dat er enorm veel verschillende schakelaars zijn? Onderschat dat niet wanneer je elektriciteit gaat aansluiten. Wanneer je je verdiept in schakelmateriaal zul je ontdekken dat schakelaars best mooi kunnen zijn. Ze zijn er in allerlei soorten en maten en er is dus ook een schakelaar die mooi past bij de stijl van jouw interieur.
Tip 5: Ga voor lange leidingen
Wees niet te zuinig bij het inkopen van kabels en leidingen. Over het algemeen is dit niet een kostenpost waarop je veel bespaart. Niets is hinderlijker dan nét een stukje kabel of leiding tekort komen bij het aansluiten van elektriciteit. Koop dus ruim in. Liever een stukje te veel dan te weinig.