Besparen met duurzame verlichting in huis
De discussie in Nederland om zo duurzaam mogelijk van energie gebruik te maken is volop bezig. Daarnaast neemt de overheid diverse maatregelen om zo snel mogelijk over te schakelen van fossiele brandstoffen naar natuurlijke en schone energiebronnen.
Zo worden de plannen om Nederland van het gas te halen, mede door de aardbevingsrisico’s in Groningen, versneld doorgevoerd. Ook energiemaatschappijen bieden nagenoeg allemaal groene stroom aan. Het is dus nooit verkeerd om eens een online energievergelijker te bekijken, waarbij de energievergelijker de groenste energiemaatschappij voor je selecteert.
Ook kun je op allerlei andere manieren een bijdrage leveren aan het verduurzamen van je woning en tegelijkertijd nog geld besparen ook. Zo is een gemakkelijke manier om de verlichting in je huis te verduurzamen.
Wat is de meest duurzame verlichting?
De meest gebruikte vorm van verlichting was sinds het einde van de 19e eeuw de gloeilamp. Het waren tijden van vooruitgang, waarin duurzaamheid nog geen grote rol speelde. De gloeilamp maakte het mogelijk om op grote schaal verlichting te gebruiken.
Het probleem met de gloeilamp was het rendement. Dit was ook de reden dat de gloeilamp sinds 2009 in de EU verboden is. Het rendement van de gloeilamp wordt bepaald door de mate waarin een gloeilamp de ingestopte energie omzet naar verlichting. De gloeilamp heeft een rendement van ongeveer 10%. De rest van de energie gaat verloren en is dus verspilde energie.
Op dit moment is ledverlichting de meest duurzame vorm van verlichting. Ledverlichting kan de energie veel beter omzetten in licht. Hierdoor gaat bijna geen energie verloren en gaat de ledlamp gemakkelijk 50.000 uren mee. Dit in tegenstelling tot de gloeilamp met 1000 uur. Wil je dus op een gemakkelijke manier energie én geld besparen, dan is het aan te raden om alle gloeilampen die je in huis gebruikt te verwisselen met ledlampen.
Andere tips voor duurzame verlichting
De gemakkelijkste manier om te besparen op verlichting is om gebruik te maken van daglicht. Zorg daarom dat je overdag optimaal gebruik maakt van het daglicht.
Je moet er dan voor zorgen dat je in elke ruimte in je huis zoveel mogelijk daglicht doorlaat. Ook simpel het licht uitdoen, wanneer de ruimte niet meer gebruikt wordt, is een hele simpele oplossing om energie te besparen.
Je kunt ook bewegingsmelders installeren, zodat de lamp alleen aangaat wanneer er iemand in de ruimte is. Zo wordt er ook niet onnodig energie verbruikt doordat je de lampen bent vergeten uit te zetten. Het installeren van dimmers helpt ook om energiezuiniger te worden. Een gedimde lamp verbruikt veel minder energie dan een lamp die volop staat te branden.
Daarnaast kun je met gedimd licht ook veel meer sfeer creëren. Je tuin kun je ook verlichten met zonne-energie. Er zijn tegenwoordig goede kwaliteit zonne-energielampen te koop die je gewoon in de grond of bloembak kunt steken. Je wekt op een milieuvriendelijke manier energie op om ‘s avonds de verlichting in je tuin te laten branden.