Een kantine is dé plek waar iedereen samenkomt. Om een boterham te eten, een broodje van de lunchmevrouw te halen of om ’s ochtends een kopje koffie te halen. Een plek waar werk even losgelaten kan worden en je tot rust kunt komen. Tot rust komen gaat veel makkelijker wanneer je je op je gemak voelt. De kantine is het hart van elk bedrijf, maar hoe maak je het een fijne plek? Wij leggen het graag voor je uit.

kantine

Uitstraling is belangrijk

Een goede kantine inrichting is belangrijk voor de uitstraling van het bedrijf en het comfort van de werknemers. De inrichting van de kantine op de werkvloer kan je zo gek maken als je zelf wil. Van kantines met alleen maar sobere wit- en grijstinten tot kantines met alle kleuren van de regenboog – je kunt er écht alle kanten mee op.

Wil jij dat het kantoorpand één geheel is? Laat de kleuren die je in de kantine gebruikt dan door heel het pand terugkomen. Je kunt er ook voor kiezen om de kleuren van het logo terug te laten komen in de kantine. Hiermee creëer je een mooie uitstraling die meteen aan het merk of bedrijf verbonden wordt.

Nog een manier om het kantoorpand een nette en rustige uitstraling te geven is door te kijken naar hoe andere ruimtes zijn ingericht. Hoe is bijvoorbeeld de vergaderruimte ingericht? Heeft deze mooie houten tafels? Dan kan je deze tafels in een ander formaat goed terug laten komen in de kantine. Zo creëer je door het gehele pand dezelfde uitstraling.

vergaderruimte inrichten

Het comfort is allesbepalend

Het comfort van de kantine is afhankelijk van verschillende zaken. Natuurlijk moet in de basis het meubilair comfortabel zijn. Houten stoelen gaat niemand graag een uurtje op zitten. Ook moeten de eettafels in de kantine de juiste hoogte hebben, zodat niemand met nekklachten terug achter zijn of haar bureau gaat zitten.

Het comfort is ook afhankelijk van de ruimte die de werknemers of collega’s hebben. Zet je elk hoekje van de kantine vol met tafels, stoelen, keukenblokken en koffiezetapparaten? Of zorg je voor een open geheel met een ruim opgezette indeling? Natuurlijk is het aantal tafels en stoelen afhankelijk van het aantal werknemers dat het bedrijf nu heeft, maar houd ook rekening met eventuele groei in de toekomst. Als men nu goed zit, zitten ze dat over twee of vijf jaar nog steeds?

De benodigde zitruimte per persoon is ongeveer 70 cm. De gemiddelde eetstoel is 60 cm breed. Je zit dus al gauw iets breder dan de breedte van je stoel. Hierdoor heb je voor drie personen naast elkaar al een tafel van minimaal 210 cm nodig.

Kies een ruime koelkast

Waar men voorheen standaard een broodtrommel met een aantal belegde boterhammen meenam naar kantoor, zie je tegenwoordig steeds vaker complete maaltijden voorbijkomen. Van maaltijdsalades tot rijkelijk gevulde pasta’s. Zorg dat je bij het bepalen van de indeling van de kantine genoeg ruimte hebt voor een ruim keukenblok. Zo kan je gemakkelijk een tosti-ijzer, magnetron en een ruime koelkast kwijt.

Veel meer dan looks

Een kantine waar iedereen graag gebruik van maakt gaat dus veel verder dan simpelweg een paar eettafels en stoelen die er mooi uitzien. Denk bij het inrichten van een kantine ook aan de wensen van de werknemers, de persoonlijke ruimte van elk individu en de ruimte voor een keukenblok.