Lampen zijn er natuurlijk in allerlei soorten en maten. Maar net als kleding, zijn ook lampen onderhevig aan trends. Wil je met je tijd meegaan en heb je een modern interieur, dan is het belangrijk dat je ook de juiste verlichting hebt.

Ben jij op zoek naar mooie, hippe verlichting? Dít zijn de lampentrends van 2018!

Kleuren in je interieur

Tot vorig jaar waren armaturen en lampenkappen vooral te vinden in wit-, zwart- en aardetinten. Tegen het eind van vorig jaar kwamen daar ook ‘poederkleuren’ bij. Dit zijn kleuren die een tikje poederachtig lijken te zijn, ze zijn niet helemaal glad en strak. Meestal ging het dan om pasteltinten en grijstinten. Naast poederkleuren kwamen ook vergrijsde tinten veel voor. Deze worden gemaakt door een bepaalde kleur met zwart te mengen om hem zo wat doffer te maken. Deze gedimde, doffe kleuren gaven wel kleur in het interieur, maar behielden de rust.

In 2018 zet de trend richting kleur nog verder door. De poederkleuren worden langzaam vervangen voor fellere kleuren. We gaan weer richting de retro stijl van de jaren ’70, met hippe en flitsende verlichting. In plaats van manieren om kleuren te dimmen, worden kleuren juist feller gemaakt. De lampenkappen worden fel, glad, glanzend en opvallend gekozen. Je hoeft niet bang te zijn om te overdrijven: over the top is juist helemaal in!
maar behielden de rust.

Geometrie in draadlampen

Geometrische vormen zijn sterk in opkomst. Traditioneel reageert de verlichting op de rest van de interieurstijl wanneer er veranderingen zijn. De geometrische vormen zijn al langere tijd populair in veel interieurs. Met name in het retro, vintage, industrieel en Scandinavische interieur zie je veel geometrie terug. Nu deze trend al enkele jaren duidelijk in opkomst is, sluit de verlichting daar bij aan door ook opvallende geometrische vormen te creëren.

lampen trends 2018

Geometrische vormen worden het best zichtbaar bij draadlampen. Deze lampen hebben geen klassieke gesloten lampenkap, maar hebben een open armatuur.  Over het algemeen wordt hier een melkwitte lamp in gezet, omdat de lichtbron zichtbaar blijft. De ‘kap’ is gemaakt van dik metaaldraad, waarmee een soort frame wordt gevormd. Dit frame kan allerlei prachtige geometrische eigenschappen hebben. Er zijn simpele bollen en vierkanten, maar er zijn nog veel meer mooie en bijzondere vormen. Draadlampen zijn tijdloos en passen in vrijwel elk interieur. Je vindt ze in het uitgebreide aanbod van verlichting bij Lampen24.

Lampentrends: combinatie van hout en staal

Stalen lampen zijn al enkele jaren het beeld in het industriële interieur. Dat is nu aan het veranderen. Geborsteld staal wordt nog steeds hoog gewaardeerd, maar het raakt wel een beetje uit de mode. Ruw staal neemt deze plaats in. Geen coatings en bewerkingen meer: ruw staal laat pas écht zien waar het om gaat! Het mag ook best een beetje roesten om nog extra uitstraling te krijgen. Dit ruwe staal past echter niet zomaar in elk interieur.

Daarom maken producenten nu ook een combinatie van hout en (ruw) staal.

lampentrends 2018

Staal wordt steeds vaker gecombineerd met hout. Daarmee krijgt de lamp een heel nieuwe uitstraling. Hij past nog steeds uitstekend in het industriële interieur, maar de combinatie van hout en staal past ook prima in bijvoorbeeld het landelijke interieur. Deze vernieuwde combinatie zie je dan ook op heel veel plaatsen terug. Het hout geeft een warme en levendige touch aan het kille staal, waardoor het ineens een stuk populairder wordt in de diverse woonstijlen.

Driepoten in het Scandinavisch en modern interieur

In het modern en Scandinavisch interieur zien we andere trends. Deze trends richten zich ook wel wat meer op kleur dan voorheen, maar het ruwe staal past er niet zo goed in. Ook draadlampen worden er weleens toegepast, maar is in deze stijlen niet echt populair. In plaats daarvan zien we in het Scandinavische en modern interieur vooral staande lampen een vlucht
nemen. Met name driepoten zijn de laatste jaren sterk in opkomst.

Driepoten zijn het eerst teruggekomen in het retro interieur. Pas later namen andere stijlen deze verlichting over. Met name in het Scandinavische interieur wordt het onderstel van de driepoot al langere tijd toegepast. De driepoot kan worden gecombineerd met de draadlamp, maar vaker wordt er een lampenkap op geplaatst. Je kent misschien de typisch Scandinavische driepoot met witte lampenkap wel, die je tegenwoordig haast overal tegenkomt.

Conclusie

Er zijn heel wat nieuwe lampentrends te noemen in 2018. Natuurlijk verschillen ze ook nog eens per interieur type. Toch zijn dit de belangrijkste trends op het gebied van verlichting. Ze kunnen worden toegepast in de meeste interieurs. Ben jij toe aan nieuwe verlichting? En ben je op zoek naar de laatste trends? Dan heb je hier in elk geval de belangrijkste en opvallendste verlichting trends van 2018 gevonden.