Dat ene hoekje waar nog een bijzettafel mist, die lege wand waar je nog een passende wandplank voor moet kopen of dat lege dressoir waar nog een leuk accessoire mist…

Waarom maak je dat niet zelf?

Ja, het kost wat tijd, maar dat kost winkelen ook! In dit artikel inspiratie om aan de slag te gaan met doe-het-zelf decoratie voor je woning.

Doe-het-zelf decoreren is niet moeilijk

Wanneer je zelf aan de slag wil gaan met het maken van decoratie, is het handig als je niet met twee linkerhanden bent geboren. Maar je hoeft er zeker ook geen topklusser voor te zien. Zorg dat je projecten kiest die behapbaar zijn qua omvang, maar ook wat betreft het gereedschap dat je er voor nodig hebt.

Ga je met hout aan de slag? Dan zijn elektrische gereedschappen als een boor en een decoupeerzaag wel handig. Voor andere materialen red je je wellicht prima met lijm en een schaar.

doe-het-zelf decoratie houten hart

Oneindig veel mogelijkheden

Het mooie aan zelfgemaakte decoratie voor je woning is natuurlijk dat er eindeloos veel mogelijkheden zijn. Anders dan winkels met standaard collecties kun jij voor je eigen inrichting out-of-the-box denken.

Zijn standaard poten onder een bijzettafel een beetje saai? Zaag een ronde plank en gebruik takken uit het bos als poten:

doe-het-zelf decoratie bijzettafel

Ook qua kleur en afmeting ben je eigen baas. Daarbij is het wel het handigst om eerst te kijken waar je de decoratie gaat plaatsen, zodat je zeker weet dat het past.

Dit blauwe rek past prima naast de bank, biedt genoeg ruimte voor kunstwerkjes en snuisterijen en springt er uit door de donkerblauwe kleur tegen de oranje achterwand:

doe-het-zelf decoratie wandrek

Ben je een beetje handig met een decoupeerzaag? Dan kun je vast meer dan vierkant en rond zagen.

Zaag leuke kleine vormen uit restjes hout en hang deze op of zet ze decoratief neer op een wandplank of dressoir. Wat dacht je van leuke huisjes van hout? Cijfers en letters zijn ook perfect om te decoreren. Met een likje verf geef je ze een kleur die precies past bij je interieur:

doe-het-zelf decoratie houten vormen

En als je bij ieder doe-het-zelf project stukjes resthout bewaart, kun je die later zeker weer hergebruiken. In een ander decoratief item of meubelstuk…of op een leeg stukje muur:

doe-het-zelf resthout aan de muur

Het leuke van DIY is dat je je eigen creativiteit erin kwijt kunt.

Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen “tevredener” zijn met hun meubels die ze zelf in elkaar hebben gezet (IKEA!). Dat geldt ongetwijfeld ook voor de DIY decoratie!