Apple, Google, Microsoft en Amazon verwachten allen behoorlijk wat van het tijdperk waarin miljoenen consumenten hun huis slim hebben gemaakt.

Er wordt veel over Domotica gesproken, maar ook vaak over IoT oftewel, the Internet of Things. Daarmee wordt bedoeld dat er allerlei apparaten gekoppeld zullen worden aan een wifi netwerk, waardoor ze in staat zijn te communiceren met andere systemen.

Op dit moment zijn er 3 fysieke producten op de markt die ik hier het vermelden waard vindt. Er zijn al meer apparaten beschikbaar, mogelijk worden die in een later stadium toegevoegd.

Apple home kit

In 2015 lanceerde Apple haar app Home Kit voor iOS. Een app waarmee je allerlei dingen in je huis en andere Apple producten aan elkaar kunt knopen.

Je vindt op deze pagina welke apparaten Apple HomeKit zoal ondersteund.

domotica apple home kit

Google Home

Ook Google heeft flink ingezet op Domotica thuis en verwacht dat we over een aantal jaar allemaal wonen in een slim huis. Dit apparaat zou centraal moeten staan in de aansturing van alle slimme techniek in je woning.

Google kocht een aantal jaar geleden het bedrijf NEST, dat een slimme thermostaat voor in huis had ontwikkeld. Dit was een erg interessante zet, aangezien Google daarvoor nog niets met domotica had gedaan, en veel mensen een nieuwe strategie voorspelden van de tech-gigant.

google home slimme sloten

De verwachting en bedoeling is dat je straks heel veel apparaten met je stem kunt bedienen. Van je verlichting tot je muziek, maar ook televisie en bijvoorbeeld de gordijnen.

Amazon Echo

Ook Amazon heeft zich gemengd in de domotica in huis strijd.

Ik vind het een logische zet, want Amazon bedient namelijk ontzettend veel huishoudens. Misschien niet in Nederland, maar wel in de rest van Europa en vanzelfsprekend Amerika.

Hoe beter Amazon een huishouden bediend, hoe langer ze top-of-mind zijn en hoe groter de kans is dat aanvullende apparaten en diensten worden afgenomen bij Amazon. Nog los van de data die het oplevert.

domotica amazon echo

De categorieën die Amazon nu al aanbiedt om te koppelen aan de Amazon Echo zijn bijvoorbeeld verlichting, fans, stopcontacten en de thermostaat. Kortom, met je stem kun je al dit soort onderdelen in je woning al bedienen. Ook sloten en beveiligingscamera’s zitten al in hun arsenaal.