Ken je Duette gordijnen al? Dat zijn een type uitvoering van plisségordijnen, maar dan met een aantal voordelen. Zo werkt het isolerend en kun je het gebruiken als raambekleding voor afwijkende ramen.

Plisségordijnen zijn bij de meeste mensen wel bekend; het is een chique vorm van raamverduistering, je kunt ze op meerdere manieren open- en dichtdoen (top-down-bottom-up variant) en ze kunnen je slaapkamer goed donker maken, of juist privacy geven in je woonkamer.

raambekleding afwijkende ramen

Duettes lijken er dus op, echter hebben ze een iets andere structuur.

De voordelen van Duette gordijnen tov Plissé

Duette gordijnen hebben een honingraatstructuur en een dubbele laag.

Die dubbele laag heeft een isolerende werking. Je weet vast wel dat ramen, ook al is het dubbel glas, altijd een van de grootste bronnen zijn kou- of warmte geleiders. In de zomer schijnt de zon naar binnen en die warmt het huis flink op, terwijl in de winter de ramen juist koud zijn en daarmee ook de temperatuur kan laten dalen in je huis.

raambekleding voor afwijkende ramen

Met Duette gordijnen elimineer je dit effect niet helemaal, maar het helpt wel degelijk voor een bepaald percentage. Hoeveel precies hangt af van vele factoren (aantal zonne-uren op het raam, dubbel glas of niet etc).

Raambekleding afwijkende ramen

Handig van Duette gordijnen is ook dat je ze ook als raambekleding voor afwijkende ramen kunt gebruiken. Denk daarbij aan driehoekige ramen, serres of bijvoorbeeld erkers. Maar soms heb je een gewoon raam met een afwijkend formaat, en dan kan het knap lastig zijn om daar een passende raambekleding bij te vinden.

duette gordijnen afwijkende ramen
Duette leent zich als raambekleding afwijkende ramen

Duettes zijn in heel veel verschillende kleuren verkrijgbaar. Het is maar net wat in jouw woning het beste uitkomt. Leuk is altijd om een paar matchende items te kiezen. Stel je kies voor oranje of blauw, koop dan ook kussentjes in exact die kleuren voor op de bank. Of wat mooie vazen als decoratie op de salontafel.