Heel veel mensen hebben er last van: ze slapen niet goed. Ik ben er helaas een van en heb al veel gelezen over mogelijke oorzaken. Je slaapkamer donker maken is iets waar het voor veel mensen mee begint. Wat je eigenlijk wilt is dat als het buiten licht wordt, je daar binnen weinig van merkt.

slaapkamer donker maken
Donker slaapt het lekkerst!

Inmiddels heb ik aardig wat kennis opgebouwd over de verstorende factoren van een goede nachtrust. Een donkere slaapkamer helpt vooral om door te kunnen slapen in de ochtend.

In de zomer heb je daar uiteraard meer profijt van dan in de winter, omdat het in de zomer heel vroeg licht wordt!

In een donkere slaapkamer hoort dit niet thuis…

Om je slaapkamer donker te maken, had je vast zelf al bedacht dat je de volgende dingen zou moeten weren:

  • Een wekker met een fel licht
  • Een lampje die oplicht tijdens opladen
  • De (nacht)lamp in de gang
  • De ramen zo goed mogelijk te verduisteren
  • Gordijnen die niet te veel licht doorlaten

Hoe kun je jouw slaapkamer donker maken?

Wat kun je zoal doen om je slaapkamer donker te maken? In veel gevallen maken gordijnen de slaapkamer wel donker, maar wat kun je doen om ervoor te zorgen dat als het buiten licht wordt, je daar binnen weinig van merkt?

1. Een verduisterend rolgordijn

Wil je je slaapkamer echt donker maken tegen niet te hogen kosten? Een verduisterend rolgordijn is een van de goedkoopste opties. Het enige nadeel van zo’n rolgordijn, is dat het last is om ook de zijkanten goed donker te krijgen. Maar daar zijn ook tips voor.

slaapkamer ideeen donker maken
Een verduisterend rolgordijn maakt je slaapkamer donker

Je kunt gordijnen ophangen om het licht van de zijkanten en de bovenkant tegen te houden.

Een aanvullende mogelijkheid is een doorlooprail aan de zijkant van het kozijn maken. Daar valt het rolgordijn eigenlijk in. Je moet wel 2 rechterhanden hebben, want het is een secuur klusje.

Zoek op een u-strip en je vind wat je zoekt, net als de t-strip (zie hieronder) gewoon te koop bij de bouwmarkten.

2. Een Plisse gordijn

Een Plisse gordijn is een hele chique optie om je slaapkamer echt donker te maken. Je zult verderop in het artikel dan ook foto’s zien van hoe in onze slaapkamer het Plisse gordijn is opgehangen.

Het mooie aan een Plisse gordijn is dat je hem op elke gewenste hoogte kunt laten zakken. Veel Plisse gordijnen kun je ook aan de bovenkant een stukje laten zakken. Dat geeft veel mogelijkheden.

slaapkamer donker maken plisse gordijnen
Plisse gordijnen vind ik de mooiste optie om de slaapkamer donker te maken

Er is wel een verschil tussen “in de dag” en “op de dag”. In de dag is als het waren tussen de muren in, terwijl op de dag ook een deel van de muren bedekt. “Op de dag” verduistert je slaapkamer nog beter dan “in de dag”.

gordijnen op maat in de dag op de dag

De truc is in het geval van “in de dag” er ook gordijnen voor te hangen, en eventueel een t-strip aan de zijkanten te plaatsen. Dan weet je echt helemaal zeker dat het licht geen kans meer heeft.

Zo’n t-strip is gewoon bij de bouwmarkt te koop (Karwei, Gamma, Praxis etc) en kost een paar euro.

3. Spaanse rolluiken

Je slaapkamer donker maken met Spaanse rolluiken is een van de meest effectieve methodes. Toegegeven, een upgrade aan je exterieur vind ik het niet bepaald…

Maar als je echt zeker wilt zijn van een compleet donkere slaapkamer, dan zijn Spaanse rolluiken wel echt een prima optie. In Spanje willen ze overdag natuurlijk kunnen genieten van hun Siësta, en dan moet het wel donker zijn.

slaapkamer donker maken spaanse rolluiken
Spaanse rolluiken

Een ander voordeel van Spaanse rolluiken, is dat ze ook ongewenste gasten (dieven!) uitermate goed buiten houden. Bedenk je maar eens hoeveel moeite het kost om eerst door de Spaanse rolluiken te breken, voor je überhaupt bij de ramen bent. (lees hier meer over slimme sloten)

4. Vouwgordijnen

Verduisterende vouwgordijnen zijn ook een optie. Voor de echte luxe slaapkamer kun je ook elektrische vouwgordijnen krijgen, zodat je op afstand de gordijnen open en dicht kunt doen.

verduisterende vouwgordijnen
Verduisterende vouwgordijnen zien er mooi uit, je hebt ze ook elektrisch

Gordijnstoffen zijn van zichzelf niet verduisterend, maar door gebruik te maken van een verduisterende voeringstof aan de achterzijde wordt het vouwgordijn wel donker genoeg.

Je kunt vouwgordijnen online uitzoeken in vrijwel elke kleur en maten die je maar kunt bedenken.

Mijn slaapkamer is nu goed donker

Thuis had ik al tijden flink donkere gordijnen. Maar aan de zijkanten en aan de bovenkant kwam er dus alsnog licht doorheen. Ik was dus nog niet tevreden.

Ik heb heeeeel eventjes Spaanse rolluiken overwogen, maar omdat we veel in de tuin zitten en ik het toch niet mooi vind van buitenaf, zijn we voor Plisse gordijnen gegaan. Even effectief, maar aan de binnenkant en veel mooier.

slaapkamer helemaal donker maken
Het Plisse gordijn in de slaapkamer, met donkere gordijnen om het af te maken.
donkere slaapkamer
Het Plisse gordijn helemaal dicht
slaapkamer compleet donker
Het Plisse gordijn van boven en van onder een beetje geopend

In de winter is het over het algemeen niet zo’n probleem. Het wordt pas rond 08.30 licht. Maar in de zomer is het al om 05.00 uur licht, en daar worden veel mensen wakker van.

Ik hoop dat een van deze manieren om jouw slaapkamer echt donker te maken gaat werken. Iedereen die nog een goede manier weet, plaats het graag hieronder in de reacties!

Wil je weten hoe je je slaapkamer leuk kunt inrichten, lees dan dit artikel eens.