Als je kinderen naar de middelbare school gaan, wordt de hoeveelheid huiswerk flink opgeschroefd. Je kinderen zullen vaker met hun neus in de boeken moeten zitten. En gaan ze verder met een vervolgopleiding, dan wordt dat nog veel meer. Dat betekent ook dat het tijd wordt voor verandering in huis. Want er moet natuurlijk wel een geschikte plek komen waar je kinderen rustig kunnen studeren.

Maak jij een mooie plek in de woonkamer of in de slaapkamer van je kind? Of richt je zelfs een complete studeerkamer in voor je kinderen?

Dit zijn 5 tips waarmee je de ideale studeer ruimte kunt creëren.

studeerkamer kinderen

1. Betrek je kinderen erbij

Als je een echte interieur-lover bent wil je waarschijnlijk ook de studeerkamer volledig zelf inrichten. Toch is het belangrijk dat je je kinderen hierbij betrekt. Tenslotte wordt het ‘hun’ ruimte. Ze moeten zich prettig en op hun gemak kunnen voelen in de studeerkamer.

Natuurlijk houd jij een oogje in het zeil, maar je kinderen kunnen wel meebeslissen over de inrichting.

2. Voorkom veel afleiding

Sommige dingen kunnen je kind enorm afleiden van zijn huiswerk. Bijvoorbeeld computerspellen, een TV in de studeerkamer, speelgoed of gewoon een drukke omgeving. Zorg dus voor rust in de studeerkamer van je kinderen. Is het echt een aparte ruimte in huis? Zet er dan een computer neer waarmee je kind wel zijn schoolwerk kan doen, maar waar geen spellen op staan.

Probeer op deze manier afleiding te voorkomen, zodat je kind meer gefocust aan de slag kan met zijn huiswerk.

3. Zorg voor een goede printer

Voor schoolopdrachten moet waarschijnlijk regelmatig werk worden uitgeprint. Zorg dus voor een goede printer, die betrouwbaar is. Je kunt ook denken aan een inkt-abonnement, waarbij je automatisch een nieuw inktpatroon thuisgestuurd krijgt als de oude bijna leeg is.

Zo zit je kind nooit op een onhandig moment zonder printer. Zo’n print abonnement is heel handig als je vaak moet printen.

4. Houd het netjes

Voor volwassenen is het al best belangrijk dat de omgeving opgeruimd is tijdens het werken. Voor kinderen is dat nog veel belangrijker. Hoe vaak je kind je ook verzekerd dat hij het beste werkt als het bureau een rommeltje is, toch is dat niet waar.

Een opgeruimde omgeving zorgt voor meer rust en concentratie. Dus zorg jij ervoor dat het netjes wordt en blijft in de studeerkamer. Dat doe je bijvoorbeeld door te zorgen voor handige opbergmogelijkheden, zodat spullen een eigen plekje krijgen.

5. Studeren in een andere ruimte? Zorg voor afscheiding!

Soms heb je geen aparte studeerkamer voor je kinderen. Ze zullen het dan moeten doen met een bureau in de woonkamer of in hun slaapkamer. Dat hoeft helemaal geen probleem te zijn. Wel is het belangrijk dat je dan de ruimte waar gestudeerd moet worden is afgescheiden van de rest. Zeker in de woonkamer, waar je kind anders snel afgeleid zal zijn. Een kamerscherm is bijvoorbeeld een prima oplossing om toch een aparte studeer hoek te maken.

Een studeerkamer inrichten voor je kinderen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Het is wel belangrijk dat je je kind zelf betrekt bij het inrichten ervan. Anders is de kans groot dat het nooit zijn ‘eigen’ ruimte zal worden, terwijl dat wel belangrijk is voor de concentratie en het comfort. Met een eigen studeerkamer geef je je kind alle ruimte om zijn huiswerk in rust te maken.