Gordijnen, onmisbaar in vrijwel ieder interieur. Raamdecoratie is niet alleen heel belangrijk om controle te houden over inkijk en lichtinval, maar kunnen ook écht iets bijdragen aan de look and feel van je interieur. Lees verder en ontdek waar je op moet letten bij het kopen van nieuwe gordijnen.

gordijnen slaapkamer

Gordijnen kopen: De keuze is reuze

Wie op zoek gaat naar nieuwe gordijnen zal er al gauw achter komen dat er veel te kiezen valt. Je hebt de keuze uit verschillende soorten gordijnen, diverse materialen en eindeloos veel kleuren en prints. Dan zijn er nog de ‘kleinere’ keuzes op het gebied van details als de bediening van het gordijn, een cassette, de lichtdoorlatendheid van het materiaal en de kindveiligheid.

Zonder je keuze onnodig zwaar te maken, is het zeker zo dat je iedere keuze bij de aanschaf van gordijnen zorgvuldig moet maken. Zeker wanneer je veel ramen hebt zijn gordijnen een flinke investering waar je zeker meerdere jaren mee gaat doen. Daarnaast nemen ze een belangrijke plek in in het interieur en kunnen ze de sfeer maken of breken.

Tips & aandachtspunten

Om de beste gordijnen te kiezen voor jouw interieur, zijn er verschillende dingen waar je rekening mee kunt houden, zoals:

 • De stijl van je interieur
  Heb je een landelijk of juist een modern interieur? En welke kleuren gebruik je? Door gordijnen te kiezen die daar bij passen sla je gelijk een flinke slag om met de perfecte raamdecoratie thuis te komen.
 • Het materiaal
  Aansluitend op bovenstaande aandachtspunt noemen we graag apart nog even het materiaal van je nieuwe gordijnen. Veel gordijnen zijn van stof, maar er is ook raamdecoratie van hout, bamboe, aluminium en metaal. Kies veilig of juist opvallend, als het maar past bij de meubels en de vloer in jouw interieur.
 • Onopvallend of blikvanger
  Neutrale gordijnen in een onopvallende kleur kunnen de stijl van je interieur versterken, zonder deze te verstoren. Je kunt ook kiezen voor een wat gedurfdere raamdecoratie, bijvoorbeeld in een contrasterende kleur of met opvallende print. Je maakt daarmee van je gordijnen een blikvanger in je interieur. Heel goed voor het wow-effect wanneer je vrienden op bezoek komen!
 • Je wensen qua lichtinval
  Er zijn gordijnen die veel licht doorlaten, gordijnen die verduisterend zijn en diverse varianten daar tussenin. In een slaapkamer is verduistering van groot belang, in de woonkamer wellicht minder. Denk hier goed over na voor je jouw nieuwe gordijnen uitkiest.
 • Het ophangsysteem
  Verschillende interieurs én raamsoorten vragen om een eigen aanpak op het gebied van ophangsystemen. Kijk dus goed naar de situatie in jouw huis en ga op zoek naar een ophangsysteem dat daar bij past: Een cassette, een gordijnstok met ringen, een rails. Er is voor ieder wat wils!
 • Maten en aantallen
  Voor een kamer met maar één raam kies je vaak wat anders dan voor flinke raampartijen in een ruimte. Simpelweg omdat een smalle jaloezie in de eerste kamer heel mooi staat, maar je in de tweede kamer laat duizelen door het oneindige aantal horizontale lamellen. Heb je verschillende vormen raam in één ruimte, dan is het mooi om te gaan voor raamdecoratie die voor ieder raam kunnen worden opgehangen. Je creëert dan een mooie eenheid in je raamdecoratie.

Wat vind jij mooi?

Hoe belangrijk alle bovengenoemde aandachtspunten ook zijn, jouw persoonlijke voorkeur blijft altijd doorslaggevend. De laatste mode, het meest praktische of de logische keus, zijn niet altijd de gordijnen die jouw hart sneller laten kloppen. En dat geeft niet. Luister goed naar je gevoel, ga af op iets wat je enthousiast maakt en laat je waar mogelijk adviseren om tot een keuze te komen die zo dicht mogelijk ligt bij wat jij mooi vindt…en daarnaast wellicht ook nog praktisch is.

TIP: Vraag staaltjes aan van enkele van jouw favoriete opties en bekijk deze op je gemak in de ruimte waar de gordijnen moeten komen. Vergeet niet: Gordijnen gaan lang mee, dus je moet zeker zijn van je keus. Er een nachtje extra over slapen kan dus zeker slim zijn.

Lees hier hoe je jouw slaapkamer donker kunt maken.