Hoe werkt een warmtepomp?
De mogelijkheden om je woning op een duurzame wijze te verwarmen worden steeds beter toegankelijk voor het brede publiek. Prijzen dalen, waardoor het investeren in milieuvriendelijke alternatieven voor fossiele brandstoffen voor steeds meer mensen lucratief wordt. Hoe werkt een warmtepomp, en is het lucratief om er een aan te schaffen? Om de klimaatdoelstellingen te halen, zou het goed kunnen dat er flinke subsidies gaan komen voor warmtepompen.
Duurzaam met een warmtepomp
Steeds meer mensen nemen zonnepanelen, maar ook warmtepompen worden steeds populairder. Een Nefit warmtepomp is bijvoorbeeld een zeer goed alternatief voor een door gas aangedreven cv-ketel. En desgewenst kan een warmtepomp ook gecombineerd worden met een Nefit ketel.
Maar ondanks dat warmtepompen momenteel veel in het nieuws zijn weten veel mensen nog niet hoe een warmtepomp nu eigenlijk werkt.
Soorten warmtepompen
Met een warmtepomp hoef je geen gebruik meer te maken van fossiele brandstoffen om je woning te verwarmen, en ook het warme water kan door een warmtepomp worden opgewarmd.
Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Elke type warmtepomp maakt gebruik van een bepaalde soort natuurlijke energiebron.
De meest gebruikte warmtepomp is de lucht/water warmtepomp. Er wordt dan buitenlucht opgezogen en omgezet naar warmte die in de woning wordt vrijgelaten.
Een bodem/water warmtepomp daarentegen maakt gebruik van aardwarmte en de water/water warmtepomp maakt gebruik van grondwater. Het doel van alle soorten warmtepompen is hetzelfde: het aanboren van natuurlijke energiebronnen om dit om te zetten in warmte.
De werking van een warmtepomp
De meest gebruikte warmtepomp is dus de lucht/water warmtepomp. Hiervoor hoeft er geen ruimte in de grond vrijgemaakt worden en kan er desnoods op het dak of in de tuin van de woning een buitenunit geplaatst worden dat de buitenlucht aanzuigt. In de buitenunit bevindt zich een leidingsysteem dat gevuld is met een vorstvrije vloeistof. Deze vloeistof neemt de warmte uit de buitenlucht op. Het is wel noodzakelijk de temperatuur van de vloeistof lager is dan de buitentemperatuur.
De vorstvrije vloeistof die nu voorzien is van de warmte van de buitenlucht wordt naar een verdamper getransporteerd. In de verdamper zit koelvloeistof die direct de aangevoerde warmte opneemt. Hierdoor zal de koelvloeistof beginnen te koken. Een eigenschap van koelvloeistof is dat bij verhitting de vloeibare stof omgezet wordt naar gas. Dit proces vindt ook in de warmtepomp plaats. Het gas wordt opgenomen door een compressor. De compressor zal de druk opvoeren, waardoor de temperatuur zal stijgen. Deze fase in het proces is de enige maal dat de warmtebron aangedreven moet worden door elektriciteit, aangezien de compressor hierop werkt.
De temperatuur is nu dusdanig hoog dat het kan worden afgegeven. Nu zal de warmte naar het gebruikte verwarmingssysteem gevoerd worden of kan het worden gebruikt om water op te warmen. Nadat de warmte is afgegeven koelt de koelvloeistof weer af en zal het weer vloeibaar worden.
Maar omdat de compressor de druk enorm heeft opgevoerd, staat er nog wel druk op de koelvloeistof. Dit wordt door middel van een expansieventiel verlaagd. Nu kan de cyclus weer van voren af aan beginnen.
Koeling
Normaliter zal de warmtepomp de woning verwarmen, maar een Nefit warmtepomp kan op warme dagen ook de woning verkoelen. In dit geval zal het proces omgedraaid worden. De compressor zal er dan voor zorgen dat de temperatuur wordt afgekoeld. Warmte wordt dan niet in de woning afgegeven, maar teruggeleid naar de energiebron.