Als de winter voorbij is en de zon zich weer aandient gaan we allemaal weer graag naar buiten, de tuin in! Is jouw tuin toe aan een nieuw terras en wil je daar de blikvanger van je tuin van maken? Dan is een houten terras écht iets voor jou. Een goede vlonder van hardhouten terrasplanken kan wel 25 jaar meegaan. De moeite waard dus om ook te investeren in een stevige onderconstructie.

houten terras hardhout

Start met een goede voorbereiding

Bij het maken van een houten terras geldt: Een goede voorbereiding is het halve werk. Door vooraf een aantal belangrijke keuzes te maken, kun je de meeste problemen voorkomen. Hieronder een paar goede tips voor het maken van een stevig onderconstructie voor je houten terras:

houten terras

Een stevige en vlakke ondergrond

Je kunt niet verwachten een stevig houten terras te kunnen bouwen, als de ondergrond niet stevig en vlak is. Er zijn verschillende soorten ondergrond die geschikt zijn voor het maken van een terras:

  • Bouw je houten terras op een ondergrond van tegels
  • Plaats je houten terras op een ondergrond van betonplaten
  • Bevestig je houten terras op piketpalen in de grond

Heb je al een terras van tegels of betonplaten in de tuin liggen, dan maakt dat het aanleggen van je nieuwe terras een stuk eenvoudiger.

houten terras

houten terras composiet vlonderhout

Het afvloeien van water

De ondergrond voor je houten terras moet niet alleen stevig en vlak zijn, maar ook nog eens waterdoorlatend. Dit kun je bijvoorbeeld creëeren door betonplaten op grind te leggen of gebruik te maken van piketpalen. De onderconstructie mag niet in het water staan, dus het is belangrijk dat regenwater altijd kan afvloeien. Je wilt immers niet dat het hout gaat rotten!

composiet vlonder

Kies het juiste materiaal

Het is belangrijk om eerst te bepalen van welke houtsoort je de vlonder in je tuin gaat maken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor hardhout vlonderplanken of gaan voor een combinatie van hout en kunststof door te kiezen voor composiet vlonderplanken.

Afhankelijk van je vlonderplanken kies je ook het juiste materiaal voor de onderconstructie. Het beste kies je daarvoor dezelfde houtsoort. Kies je een andere houtsoort, dan kan het zijn dat de houtsoorten verschillend ‘werken’ of dat de duurzaamheid erg uiteen loopt. Niet handig!

hardhout vlonder

composiet terras

Bestel alles voor jouw houten terras

Met bovenstaande tips kun je in beide gevallen aan de slag om de juiste materialen te bestellen. Betontegels of piketpalen voor de onderconstructie, worteldoek, schroeven en bouten en natuurlijk de vlonderplanken voor je terras.

Het is even een klusje om zelf een houten terras te maken, maar dankzij de lange levensduur doe je het zeker niet voor niets! Geniet jij deze zomer van het zonnetje op je houten terras?

houten terras