Bij het inrichten van je (nieuwe) huis, moet je belangrijke keuzes maken. Een meubelstuk kun je zo nu en dan eens vervangen, maar een keuken, badkamer of vloer gaan in de regel een stuk langer mee. Zeker als je daarbij ook nog eens kiest voor duurzame en tijdloze materialen. Een houten vloer is dan ook een goede investering. Daar kun je jarenlang plezier van hebben!

Houten vloeren zijn duurzaam, mooi en sfeervol

De warme uitstraling van een houten vloer geeft sfeer aan iedere ruimte. Het natuurlijke materiaal heeft iets authentieks, waarmee je moeiteloos een huiselijke sfeer creëert.

Omdat er eindeloos veel mogelijkheden zijn, past een houten vloer in ieder interieur. De ene houtsoort of afwerking staat prachtig in een klassieke inrichting, terwijl een andere vloer perfect past bij een strak interieur.

houten vloer slaapkamer
Sfeervolle houten vloer in de slaapkamer

Populaire legpatronen voor je houten vloer

De manier waarop je de planken op de vloer legt is erg bepalend voor je interieur. Laat je dus vooral inspireren door onderstaande voorbeelden van populaire legpatronen:

Planken vloer

Dit is zeer waarschijnlijk de eerste (en misschien de enige) manier van leggen die direct bij je opkomt. De recht naast elkaar liggende planken lijken niet eens echt op een patroon. Toch kun je bij dit legpatroon volop variëren. Je kunt kunt kiezen voor lange planken of juist voor korte. En ook de breedte van de banen kun je per strook bepalen. Diagonaal leggen kan bij dit legpatroon ook.

houten vloer planken legpatroon
Planken legpatroon met stroken van verschillende breedtes

mooie vloer

Visgraat vloer

Het visgraat legpatroon is al eeuwenlang erg geliefd. De planken zijn bij dit patroon allemaal van gelijke lengte en worden zigzag tegen elkaar aangelegd. Leuk voor een speels effect in je interieur.

houten vloer visgraat legpatroon
Houten vloer met visgraat legpatroon

Houten vloer

Hongaarse punt vloer

Het Hongaarse punt legpatroon (ook wel Chevron genoemd) geeft je vloer een authentieke look door de planken in een typisch Hongaars puntpatroon te leggen. Net als bij een visgraat vloer hebben de planken voor dit patroon elk dezelfde lengte.

houten vloer hongaarse punt legpatroon
Houten vloer in Hongaarse punt (Chevron) gelegd

Versailles vloer

Alleen de naam van dit legpatroon geeft al direct een heel chique gevoel. Het is dan ook een legpatroon dat goed past bij een klassiek interieur. Plankjes van verschillende lengtes worden als een soort vlechtwerk in elkaar gelegd en door een rand omkaderd. Het leggen is even een klusje, maar het resultaat mag er zijn!

houten vloer versailles legpatroon
Een chique kamer met een Versailles houten vloer

Mozaïek vloer

Een mozaïekvloer wordt gelegd met kleine houten plankjes. De legrichting van de plankjes verspringt voortdurend, waardoor de vloer drukker lijkt en meer in het oog springt.

houten vloer mozaïek legpatroon

Op zoek naar een origineler legpatroon?

Je kunt bovenstaande legpatronen goed combineren door bijvoorbeeld ieder deel van de kamer (zithoek, eethoek, keuken) een eigen patroon te geven. Voor een bijzonder effect zou je ook kunnen kiezen voor kopshout. Dat hout is niet in de lengte, maar dwars op de nerf doorgezaagd. Hierdoor kijk je boven de jaarringen en dat geeft je vloer een bijzonder effect!

Het legpatroon van deze vloer verspringt bij de traptreden