Ideale luchtvochtigheid voor je interieur
Luchvochtigheid is niet alleen belangrijk voor mensen, maar ook voor houten vloeren, meubels en instrumenten. Voor mensen is een goede luchtvochtigheidsgraad belangrijk, want bij een te lage luchtvochtigheid in huis kunnen we last krijgen van geïrriteerde slijmvliezen en concentratieproblemen. In het geval van een te ’droge lucht’ kan er gekozen worden voor een luchtbevochtiger.
Naast een te lage luchtvochtigheid kan er ook sprake zijn van een te hoge luchtvochtigheid. Als er sprake is van een te hoge luchtvochtigheid kunnen mensen met bijvoorbeeld reuma extra last krijgen van hun klachten en kunnen ook allergieën verergeren. Als er in huis een te hoge luchtvochtigheid is kan men kiezen voor een luchtontvochtiger.
Voor houten vloeren, meubels en instrumenten kan een te lage luchtvochtigheid zorgen voor scheuren in het hout. Bij een te hoge luchtvochtigheid kunnen onder andere parketvloeren bol gaan staan, omdat ze dan veel vocht opnemen.
Luchtvochtigheid meten
De ideale luchtvochtigheid, voor mensen, in huis ligt tussen de 40 en 60%, maar voor houten vloeren, meubels en instrumenten is 55% de meest ideale luchtvochtigheid. Wilt u de luchtvochtigheid meten? Dan kan dat met een hygrometer. Een hygrometer meet niet alleen de luchtvochtigheid, maar ook de temperatuur en luchtdruk. Er zijn ontzettend veel verschillende hygrometers waar je uit kunt kiezen. Je kunt gaan voor een simpele hygrometer die alleen de luchtvochtigheid en temperatuur binnen meet of een uitgebreid weerstation die de luchtvochtigheid, temperatuur en luchtdruk binnen en buiten meet.
Soorten hygrometers
Simpele hygrometer
Een voorbeeld van een simpele hygrometer is de Stadler Form Selina.
De Stadler Form Selina heeft een display die duidelijk af te lezen is. Deze hygrometer heeft voor temperatuur een meetbereik van -10°C tot +50°C en voor de luchtvochtigheid is dit van 25% tot 98%. Het is een klein maar fijn apparaatje die niet erg veel ruimte in neemt. Deze hygrometer is alleen geschikt om binnenshuis neer te zetten.
Een andere, ietwat uitgebreidere, hygrometer is de TFA Diva Go. Deze hygrometer kan zowel binnenshuis als buitenshuis de temperatuur meten. De zender voor buiten meet op een maximale afstand van 100 meter rondom het huis. De gegevens die worden gemeten zijn weer af te lezen op het hoofdstation. Ook geeft deze hygrometer een indicatie van comfort aan door middel van een lachende of sip kijkende smiley.
Uitgebreid weerstation
Als je liever een wat uitgebreider weerstation wilt is de La Crosse WS-2357 een erg goed optie. Als je in je vrije tijd graag het weer bestudeert en er een echte meteoroloog in je schuilt, zul je met dit weerstation erg goed uit de voeten kunnen. Het model kan namelijk aangesloten worden op de pc en met de nieuwste software kan je je verzamelde weerdata versturen of via een meegeleverd programma invoeren om de informatie te analyseren of omzetten in een overzichtelijke grafiek.
Bij dit weerstation zitten drie verschillende sensoren:
- Een thermo-hygrosensor
- Een regensensor
- Een anemometer
De thermo-hygrosensor meet de temperatuur en de luchtvochtigheid. De regen en windmeter worden aan de thermo-hygrosensor gekoppeld voor het buitengebruik.
De regensensor meet de gevallen neerslag, maar hij houdt ook bij hoeveel neerslag er valt en dit is te bekijken met intervallen van twee minuten.
De anemometer meet hoe de wind staat, dus de windrichting, en ook de windsnelheid. Ook kan er een alarm ingesteld worden om te voorkomen dat een bepaalde windsnelheid gepasseerd wordt.
Houten vloeren & meubelen
Het is van belang dat houten vloeren de ruimte hebben om te bewegen. Als het zomer is heeft de vloer wat meer ruimte nodig, omdat door het hoge vochtgehalte de vloer kan uitzetten (de vloer gaat ‘werken’). In de winter kan de luchtvochtigheid sterk dalen, dus is het belangrijk dat de kamer waar de vloer ligt een goede luchtvochtigheid heeft.
vloer ‘werken’ Het verschilt ook per houtsoort hoeveel vocht deze opneemt, dus laat je goed informeren voor je een houten vloer laat leggen of houten meubelen koopt. Ook is te veel vocht voor stoffen meubelen bad news, want het meubilair kan klam aan gaan voelen of muf gaan ruiken. Er kan ook schimmelvorming ontstaan achter meubilair en in (houten) kasten. En door schimmels worden mensen vervolgens weer ziek.
Zomer
In de zomer is het belangrijk om vooral ’s avonds het huis te luchten door het openzetten van ramen. De reden is hierachter dat warme lucht meer vocht vast houdt, dit komt omdat warme lucht veel waterdamp bevat en weinig luchtmoleculen. De waterdamp ‘ziet’ hier de kans om zich beter te verspreiden en neemt de ruimte van de luchtmoleculen in. In de avond neemt de temperatuur af en ontstaan er weer meer luchtmoleculen en deze verdringen de waterdamp.
Want bij een (te) hoge luchtvochtigheid, maar ook (te) lage luchtvochtigheid, gaat de vloer ‘werken’. Bij een te hoge luchtvochtigheid kunnen houten vloeren namelijk bol gaan staan. Als de planken genoeg ruimte hebben om uit te zetten is dit geen probleem, maar als de vloer bijvoorbeeld niet (helemaal) goed gelegd is kan dit het hout wél beschadigen.
Helpt het luchten met open ramen ‘s avonds niet genoeg, omdat de temperatuur niet genoeg daalt? Dan kan er nog gekozen worden voor een luchtontvochtiger, deze onttrekt het te veel aan vocht aan de lucht en verspreid de lucht opnieuw door de kamer, zodat de luchtvochtigheid op het juiste niveau blijft.
Winter
Als je in de winter de verwarming een paar graden hoger zet, dan kan het probleem van een te ‘droge’ lucht ontstaan. Omdat het ‘s winters buiten koud is en binnen warm wordt de waterdamp in huis (te) snel aan de lucht onttrokken en ontstaat er ‘droge’ lucht. Want warme lucht stijgt immers op. Dit is dus precies het omgekeerde effect van wat je probeert te bereiken.
Het is mogelijk om radiatorbakjes op te hangen met water er in voor een betere luchtvochtigheid in huis, maar het water lost zo snel op dat het weinig effect heeft.
Vooral als de bakjes in een grote ruimte hangen heeft het niet het gewenste effect omdat de waterdamp niet de kans heeft om te verspreiden. Het is dan ook aan te raden om in de winter gebruik te maken van een luchtbevochtiger om de luchtvochtigheid op peil te houden. Sommige luchtbevochtigers zijn ook uitgerust met een aroma diffuser, waarmee er een prettige geur door het huis verspreid kan worden terwijl ook de lucht bevochtigt wordt.
Door een te droge lucht in huis kunnen er verschillende problemen ontstaan: er kunnen scheuren in uw houten vloer ontstaan omdat de waterdamp te snel aan de lucht wordt onttrokken (het ligt aan de houtsoort, de meeste houtsoorten zijn wel erg stevig en scheuren niet snel), behang kan loslaten van de muur vanwege het opdrogen van de lijm en verf kan gaan afbladderen. Een voorbeeld van wat niet schadelijk is voor het hout, maar wel gebeurt als het winter wordt. Het hout krimpt een beetje waardoor er ruimte kan ontstaan tussen de planken van de vloer. Zie hieronder een voorbeeld daarvan.
Soorten luchtbevochtigers in huis
Er zijn drie verschillende soorten luchtbevochtigers: koudwater-luchtbevochtigers, stoom-luchtbevochtigers en ultrasone luchtbevochtigers Hieronder volgt er een korte uitleg per luchtbevochtiger.
Koudwater-luchtbevochtiger
Een koudwater-luchtbevochtiger, zoals deze Oskar big van het merk Stadler Form, gebruikt koud water om de luchtvochtigheid naar het juiste niveau te brengen. Het lijkt een beetje op de natuurlijke manier waarop water verdampt. Er zitten verdampingsmatten en anti-bacteriële casettes in en via deze twee componenten wordt het water door een ventilator door de lucht verspreid. Ze werken erg stil en hebben niet veel elektriciteit nodig, daarom zetten mensen deze luchtbevochtiger graag op de slaap- of kinderkamer.
Stoom luchtbevochtiger
Bij de stoomluchtbevochtiger, zoals Fred van het merk Stadler Form, wordt het water aan de kook gebracht, eigenlijk net als een waterkoker. De stoom is kiem- en bacterievrij en dit is erg goed voor mensen die regelmatig verkouden zijn. Een hygrostaat controleert bij een aantal merken van deze luchtbevochtiger de luchtvochtigheid. Zo is het kopen van een hygrostaat dus niet altijd nodig. Wel moet deze bevochtiger eens in de zo veel tijd ontkalkt worden door middel van azijn, maar er kan bij sommige modellen ook gekozen worden om een anti-kalk cartridge te gebruiken.
Ultrasone luchtbevochtigers
De ultrasone luchtbevochtiger, zoals de Stadler Form Anton, gebruikt van ultrasone geluidstrillingen, waardoor er kleine waterdruppeltjes ontstaan. Een ventilator blaast deze kleine druppeltjes de kamer in en zorgt voor een delicate nevelvorming.
Het is belangrijk dat er een anti-kalk cartridge gebruikt wordt, want anders kunnen er kalkdeeltjes in de lucht terechtkomen. Deze luchtbevochtigers zijn geschikt voor elke ruimte omdat ze geruisloos werken. Sommige van deze luchtbevochtigers hebben ook een aroma diffuser.
Dit artikel over luchtvochtigheid in huis is geschreven door Nathalie Speelman (online marketing medewerker bij Experty)