Je hoort en leest veel over inbraken in huis, uiteraard wil je zelf niet een onderdeel worden van de angstaanjagende statistieken. Met enkele eenvoudige oplossingen kun je de woning minder interessant maken voor inbrekers, er zijn daarnaast nog een aantal geavanceerde oplossingen waar je ook nog het wooncomfort mee kunt verhogen. Van het gras maaien tot aan slimme deursloten, de beste tips over inbraakpreventie vind je op deze pagina!

inbraak preventie tips

Leg niet de rode loper uit voor inbrekers

Om inbrekers buiten te houden moet je denken als een inbreker. Als jij gratis wilt “winkelen” in de buurt, welke woningen zou jij een bezoeken?

8 Tips om inbrekers buiten de deur te houden

  1. Zorg dat de woning bewoond lijkt: Ook tijdens een korte afwezigheid of vakantie moet de woning bewoond lijken. Je kunt hiervoor vrienden en familie inschakelen, timers op lampen zetten of bijvoorbeeld raamdecoratie installeren die zelf kan openen en sluiten.
  2. Ramen en deuren sluiten: Het spreekt voor zich dat je altijd ramen en deuren moet sluiten. Installeer gekeurde veiligheidssloten en maak duidelijke afspraken met alle gezinsleden.
  3. Schakel de buren in: Een goede buur is beter dan een verre vriend, laat jouw buren een oogje in het zeil houden en doe hetzelfde voor jouw buren.
  4. Breng de tuin op orde: Wanneer je op vakantie gaat is het verstandig om eerst het gras te maaien en de planten water te geven. Zo valt het niet zo op dat je voor langere tijd afwezig bent.
  5. Niet altijd de gordijnen sluiten: Altijd de gordijnen sluiten wanneer je van huis bent is een duidelijke indicatie dat er niemand in huis is. Je houdt wellicht niet van pottenkijkers, maar een woning waar overdag de gordijnen altijd zijn gesloten trekt de aandacht van inbrekers.
  6. Deel niet altijd jouw locatie: Je kunt op een leuk terrasje zitten in de stad, of op het strand van Mallorca rondlopen, maar moet je dit echt allemaal delen op social media? Tussen de vrienden van jouw vrienden kunnen ook inbrekers zitten!
  7. Zorg dat er niet veel te halen valt: Is het echt nodig om een sieradenkistje met diamanten in het nachtkastje te bewaren? Er zijn ook veilige kluizen te huur. Je wilt uiteraard prettig leven, maar je hoeft ook niet alle gadgets in huis te halen, en door het hele huis te laten slingeren.
  8. Controleer de polisvoorwaarden van de verzekering: Mocht je toch een inbreker over de vloer krijgen, is het wel prettig om te weten dat de verzekering de schade dekt. Zeker als je in de loop der jaren de huisraad flink hebt aangevuld moet je zeker even de papieren nalopen.

Smart home beveiliging

Met bovenstaande tips kun je de woning al behoorlijk goed beveiligen, met huisautomatisering maak je niet alleen de woning veiliger, maar ook aangenamer om in te wonen.

Centraal huisautomatiseringssysteem

Als je aan de slag gaat met jouw eigen “smart home” inrichten is het verstandig om eerst een centrale “hub” zoals de Somfy Tahoma aan te schaffen die slimme apparaten met elkaar laat communiceren.

Houd rekening met de wijze van aansturing, veel merken werken volgens dezelfde protocollen zodat je niet aan één merk bent gebonden.

Alarmsysteem

Voor extra beveiliging in huis mag een alarmsysteem uiteraard niet ontbreken. Met sensoren kun je de zwakke plekken in en rond de woning veiliger maken, denk aan bewegingsdetectie of sensoren die ongeoorloofd openen van ramen detecteren.

IP camera

Een goede IP camera in combinatie met de juiste IP camera software laat je de woning in de gaten houden zonder kabels te trekken door het hele huis. De beelden kunnen via een app worden bekeken, ook wanneer je van huis bent. Er zijn ook beveiligingscamera’s met een “Privacy Shutter”, wanneer je thuis bent zal er een klepje voor het oog van de camera schuiven zodat je kunt genieten van privacy in huis.

Slimme sloten

Ben jij het type dat altijd sleutels verliest? Leg jij de sleutel onder de deurmat voor de kinderen? Denk eens aan slimme sloten die niet openen met een sleutel maar met een keycard, code of met je eigen smartphone. Dat is ook reuze handig wanneer je met beide handen vol boodschappen thuis komt.

slimme sloten

Automatische verlichting

Je bent vast bekend met timers die je kunt instellen om de verlichting in- en uit te schakelen, bijvoorbeeld wanneer je op vakantie bent. Met slimme lampen in huis in combinatie met sensoren kun je de verlichting activeren wanneer het donker wordt, of wanneer het alarm afgaat.

Dat schrikt de inbrekers zeker af!

Rookmelders

Een heel ander soort beveiliging, maar niet minder belangrijk; rookmelders. Naast de standaard rookmelders zijn er ook slimme versies die te koppelen zijn aan de verlichting en het alarmsysteem. Zo kun je rustig slapen en gerust van huis gaan.

domotica thuis rookmelder

Door zelf slim te handelen en met wat hulp van slimme apparaten kun je iedere woning veiliger maken. Houd inbrekers buiten terwijl je zelf comfortabel en veilig kunt blijven wonen.