Industrieel interieur
In kantoren zie je het de laatste tijd heel veel, net als in de wat hippere winkels en restaurants. Maar ook in sommige woningen is een tof industrieel interieur doorgevoerd. I like it! Maar hoe werk je naar zo’n industrieel interieur toe?
In de laatste jaren heeft deze nieuwe industriële woonstijl zich genesteld in vele huishoudens. Al na de eerste oogopslag kun je raden waarom deze woonstijl zo populair is. Een industrieel interieur is namelijk stoer en rauw, maar niet minder sfeervol. En het mooiste is: je hoeft niet in een oude fabriek te wonen om je huis van een industriële look te voorzien.
Bovendien is het leuk dat sommige wat oudere meubels gewoon weer tot hun recht komen.
Stoere materialen
Met de industriële woonstijl geef je een rauw randje aan je inrichting. Hoe kun je dit effect beter bereiken dan met stoere materialen? Voorbeelden van ruwe materialen die perfect passen in een industriële inrichting zijn:
- Beton
- Leer
- Hout
- Glas
- Metaal (ongepolijst)
Een grote leren bank, een robuuste houten tafel en stoelen met metalen frames. Met deze materialen om je heen waan je jezelf in een fabriekshal.
Wil je de industriële uitstraling in ieder onderdeel van je woning laten terugkomen en is het tijd voor nieuwe ramen en deurkozijnen? Kies dan voor stalen kozijnen met grote glaspartijen. Op en top industrieel.
Ook onbehandelde bakstenen muren en een gietvloer zie je vaak terug in dit stoere interieur. Met deze strakke basis ben je al een heel eind op weg naar je industriële woning.
Kleuren
Kleuren bepalen in ieder interieur een groot deel van de uitstraling en sfeer. Kies je voor een bepaalde woonstijl, kies dan ook altijd voor kleuren die hier goed bij passen.
Bij een industrieel interieur passen vooral sobere en rustige kleuren, zoals zwart, bruin, wit en grijstinten.
Met deze kleuren behoud je de strakke en stoere uitstraling.
Vind je deze neutrale kleuren toch wat saai en wil je meer pit toevoegen? Kies dan voor één accentkleur en laat deze met mate terugkomen in je woning (de kracht van herhaling).
Geschikte accentkleuren voor een industrieel interieur zijn felle kleuren, zoals briljantrood of kobaltblauw.
Accessoires
Voor een industrieel interieur geldt: less is more.
Bewaar de rust, ruimtelijkheid en het stoere karakter van de industriële inrichting en bouw je huis niet te vol met accessoires.
Kies liever voor enkele speciale blikvangers, zoals stoere fabriekslampen boven je eettafel en accessoires met een vintage look, zoals houten opbergkisten of authentieke schoolstoelen.
Pas echter wel op: dit strakke en stoere interieur kan koud en kil ogen. Kan jouw industriële interieur wel wat meer sfeer en warmte gebruiken? Leg dan een groot, zacht vloerkleed op de grond of voorzie je bank van warme plaids.
Sfeervol en comfortabel tegelijk.
Schuifdeuren
Zoek je naar inspiratie voor het industriële interieur, dan kom je vaak grote en open ruimtes tegen.
Wil je ruimtelijkheid creëren zonder dat je hier een woonkamer van 80 m² voor nodig hebt? Maak dan gebruik van glazen schuifdeuren, ook wel schuifpuien genoemd. Met schuifpuien maak je een scheiding tussen twee ruimtes, maar door de grote glaspartijen oogt de ruimte niet minder groot. De prijzen van een schuifpui hangen af van het materiaal, maar beginnen al bij € 2.500.
Wil je een schuifpui die perfect past bij jouw industriële inrichting? Kies dan voor een stalen of aluminium variant.
Robuuste uitstraling
Hoewel je natuurlijk tot in detail over jouw industriële interieur hebt nagedacht heeft de industriële woonstijl juist een nonchalante uitstraling. Dit komt door de onafgewerkte look.
Een, misschien wel ietwat beschadigde, bakstenen muur hoef je niet te verbergen, een betonnen plafond hoef je niet te schilderen en buizen, leidingen en ander constructiemateriaal mag je gewoon laten zien. Juist deze factoren dragen bij aan de industriële sfeer in jouw woning.