Van Tanja kreeg ik de volgende vraag toegestuurd, met de bijbehorende foto’s van haar nieuwe woning met bijbehorende oude meubels.

Tanja’s vraag


Via google ben ik op jouw site terecht gekomen en dit sprak mij heel erg aan. Per 1 november aanstaande verhuis ik naar mijn nieuwe woning. Dit is mijn eerste woning.

Mijn missie is om door te sparen voor mijn droom inrichting. Daarom heb ik besloten de inboedel die al in het huis stond over te nemen. Het is allemaal in geweldige staat, echter ik loop tegen één probleem aan: het is absoluut niet mijn smaak.
Nu ik jou dus mijn probleem heb verteld hoopte ik eigenlijk dat je mij wat ideeën kon geven?! Enige voorwaarde is dat ik niet de meubels mag schilderen. Ik ben van nature een druk bezet mens hecht heel veel waarde aan gezelligheid, knusheid en een thuis gevoel. Moderne inrichting is een no-go.
Ook houd ik van aardse kleuren maar loop hier tegen een probleem aan omdat de keuken niet-aards is. Kan jij mij helpen van deze oudbollige huiskamer een sfeervolle woning te maken?


De foto’s van de woning van Tanja

Mijn advies

Het opknappen van je interieur zonder budget of met een heel klein budget vergt creativiteit. Ik ga ervanuit dat je wel iets te besteden hebt. En dat zou ik je ook aanraden, omdat dat het draaglijker zal maken om je de komende jaren toch lekker te voelen in jouw woning. Ik heb een aantal tips voor je, maar om te beginnen moet ik zeggen dat je het slechter had kunnen treffen.

Wel zou ik nog eens kijken of je moeder ervoor openstaat om toch het een en ander te verven. Het zijn per slot van rekening jouw bezittingen…

  1. Wat ik persoonlijk het minst mooi aan het interieur vind, zijn de plavuizen. Misschien zijn er lezers die dit wel mooi vinden, maar ik vind ze koud en kil. Alles wat je kunt bedenken om de plavuizen minder zichtbaar te maken zou ik aanpakken.
  2. De klokken maken het geheel best wel oubollig. Die zou ik weghalen, en wat leuke kunst neerzetten of foto’s. Maar je kunt tegen minimale kosten ook zelf leuke dingen maken, zie bijvoorbeeld dit artikel.
  3. De keuken ziet er qua staat netjes uit. Je zou de keukenkastjes kunnen verven met een hip kleurtje.
  4. Je kunt een muur een hip kleurtje geven. Of juist een vlak schilderen. Als je dit combineert met de kleur van de keuken kan het best een aardig geheel worden.
  5. Ik zie dat je balken in het plafond hebt. Ook die kun je een accent geven, of opschuren en het in hout kleur laten.
  6. Over de banken zou je een kleed kunnen gooien. Hoeft niet heel duur te zijn, en die zijn te koop in allerlei kleuren.
  7. De gordijnen die er hangen, zijn waarschijnlijk opgehangen zodat niet alle voorbijgangers naar binnen kunnen kijken. Ik zou die weghalen, en als je je echt aan pottenkijkers stoort dan heb je ook van die raamstickers voor weinig geld bij de praxis, gamma of karwei.
  8. Als je de glazen kast of de grote staande klok niet mooi vindt, dan kun je die natuurlijk ook ergens opbergen.
  9. Een kleed over de tafel of salontafel kan ook voor een frisse look zorgen. Kost ook wel iets, maar je kunt er dan wel mee verder.

Kijk anders ook nog even naar het artikel over voordelig inrichten van je interieur, er staan een boel bespaartips in. Oh, en kijk even wat je kunt besparen qua energieleverancier!

Succes, ik hoop dat je iets hebt gehad aan de tips en dat je ermee verder kunt.