Heb jij een eigen kantoor? Dan is het vanzelfsprekend dat er afval ingezameld moet worden. Dit geldt voor allerlei soorten bedrijfsafval, zoals bijvoorbeeld papier, karton, PMD, plastic, groenafval, tuinafval en swill. In Nederland is er nog veel nodig om ervoor te zorgen dat de uitstoot van Co2 drastisch omlaag gaat en dat er minder afval wordt geproduceerd. Hiervoor geldt dat je moet beginnen met het correct inzamelen van afval. Als bedrijf ben je hier immers verantwoordelijk voor. Er geldt wetgeving in Nederland waarbij je moet zorgen voor een goede vorm van afvalscheiding binnen jouw bedrijf. Een van de stappen die je hierin kan zetten is het aanschaffen van een container. Zorg er echter wel voor dat verschillende afvalsoorten gescheiden blijven van elkaar. 

Optimaal recyclen

Zodra je een ondernemer bent moet je op de hoogte zijn van de wetgeving in Nederland met betrekking tot het scheiden van afval. Als ondernemer ben je hier immers verantwoordelijk voor. Naast het feit dat er sprake is van een verplichting kan je tevens winst maken door afval te scheiden. In de eerste plaats doordat je boetes vermijdt die je kan krijgen indien je kiest voor het niet scheiden van afval. Indien je op kantoor veel afval produceert samen met jouw collega’s dan is het belangrijk om te kiezen voor inzamelaar die in staat zijn om het afval te scheiden. Kies bijvoorbeeld voor Milieu Service Nederland. Bij deze erkende afvalinzamelaar kun je voor elke afvalstroom een container huren.

Verschillende mogelijkheden

Indien je een kantoor aan huis hebt dan heb je verschillende mogelijkheden om afval te scheiden van elkaar. Je kan ervoor kiezen om de gemeente in te zetten, in dat geval komen werknemers langs om het vuilnis op te halen en zodoende creëer je een stabiele manier van afvalscheiding. Door onderlinge afspraken te maken wordt de container bijvoorbeeld weggehaald op afgesproken tijden. Je kan tevens kiezen voor het zelfstandig huren van een container. Als je besluit om afval te scheiden op autonome wijze dan is het wel belangrijk om verschillende afvalsoorten gescheiden te houden van elkaar. Ten slotte kan je kiezen voor een particuliere inzamelaar.

kantoor stoel

Tips voor afvalscheiding

De belangrijkste tip op het gebied van afvalscheiding is gerelateerd aan het maken van verschillende categorieën. Als de verschillende afvalsoorten door elkaar gaan dan is het immers niet mogelijk om afval gescheiden te houden van elkaar. Door met etiketten te werken weet je waar het afval in moeten en kan je afval gescheiden houden van elkaar. Ten slotte is het verstandig om afval te scheiden in een container of een vuilnisbak die van het juiste formaat is. Als de prullenbak te klein is dan ben je veel tijd kwijt aan het scheiden van afval. Bij een grote container kan afval al snel gaan stinken doordat het lang blijft liggen.