Ben je toe aan een nieuw dekbed? Dan wil je er natuurlijk eentje kiezen die zorgt voor extra slaapcomfort. Een zachte, warme deken waar je heerlijk onder weg kunt dromen. Wanneer moet je je dekbed vervangen? Welke dekbedden zijn het beste? En hoe kies je een goed dekbed? In dit artikel beantwoorden wij de belangrijkste vragen om jou te helpen in je zoektocht naar het perfecte dekbed.

Waar moet je op letten bij het kopen van een dekbed?

Je dekbed heeft heel wat te verduren. Je gebruikt ‘m immers iedere dag. Doordat je ‘s nachts veel zweet, moet je dekbed bijvoorbeeld veel vocht kunnen opnemen. Hoe lang een dekbed goed blijft, hangt uiteraard af van het materiaal en de kwaliteit van het product. Over het algemeen geldt dat een dekbed na acht jaar aan vervanging toe is. Soms moet je een dekbed eerder vervangen. Bijvoorbeeld als hij je ‘s nachts niet meer goed warm houdt, als de stof versleten is of als transpiratievlekken zichtbaar worden.

dekbedden

Waar koop je nieuwe dekbedden?

Je kunt voor je nieuwe dekbed natuurlijk naar Ikea gaan of naar een andere standaard woonwinkel bij jou in de buurt. Niets mis mee. Al kan het kwalitatief gezien een stuk beter. Kijk bijvoorbeeld eens naar het aanbod van Allnatura. Een winkel met een ruim assortiment duurzaam beddengoed van natuurlijke materialen. Denk bijvoorbeeld aan een dekbed van kasjmier of kameelhaar. Of wat dacht je van een katoenen dekbed met vulling van Hennep? Lekker zacht en heerlijk warm. De duurzame dekbedden van Allnatura zijn verkrijgbaar voor alle seizoenen en in alle maten voor optimaal slaapcomfort.

Waar moet je op letten?

Er zijn een aantal belangrijke aandachtspunten waar je bij het bekijken van dekbedden op kunt letten:

De maat

Bij het zoeken van het juiste dekbed let je natuurlijk op de maat. Om het je makkelijk te maken zijn er in Nederland een aantal standaard maten. Heb je al veel dekbedovertrekken? Dan wil je natuurlijk dat je nieuwe dekbed daar gewoon weer in past.

TIP: Wil je ook graag nieuwe dekbedovertrekken voor je nieuwe dekbed? Lees dan ook “Tips voor het zoeken naar een goed dekbedovertrek”.

De warmteklasse

Als tweede aandachtspunt noemen we de warmteklasse. Er zijn dekbedden die je het hele jaar door kunt gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om in de winter een ander, warmer, dekbed te gebruiken dan in de zomer. Je weet zelf het beste of je het snel warm of koud hebt. Dit is dan ook een heel persoonlijke keus.

Anti-allergie…of niet?

Wie last heeft van een een allergie zoals huisstofmijt-allergie, kan het beste kiezen voor een anti-allergie dekbed, zoals een dekbed van lyocell of een dekbed gevuld met hennep.

Dekbedden onderhouden

Voor veel dekbedden is het voldoende om deze regelmatig op te kloppen en te luchten. Vind je het een prettig idee dat je dekbed ook in de wasmachine kan? Bekijk dan voor het aankopen ook het waslabel. Niet alle dekbedden kunnen immers in de wasmachine.

TIP: Waslabel bekeken? Check dan ook even of het dekbed qua volume wel in de trommel van je wasmachine past. Zou jammer zijn als je door een te kleine wasmachine het dekbed alsnog niet kunt wassen.