Het is algemeen bekend dat slaap een essentieel onderdeel is van de gezondheid van ieder mens. Tijdens het slapen kan het lichaam namelijk herstellen van de fysieke en mentale inspanning die het heeft moeten leveren gedurende de dag. Mensen die slecht slapen, kunnen daardoor sneller cognitieve en fysieke klachten krijgen. Om deze reden is het waardevol om te investeren in goede nachtrust, wat allemaal begint bij het juiste bed. Maar waar moet je nu precies op letten bij het kiezen van een bed? In dit artikel lees je er meer over.

Luxe bed

Het belang van het juiste matras

Allereerst is het belangrijk om een goed matras uit te kiezen. Een kwalitatief matras geeft namelijk de nodige ondersteuning aan de wervelkolom tijdens het slapen. Daarbij zorgt een goed matras voor temperatuurregulering en vochtafvoer gedurende de nacht. Ook zijn er matrassen die de kans op ophoping van allergenen en stofmijten minimaliseert. Wat je lekker vindt liggen, hangt naast persoonlijke voorkeuren ook af van lichaamsgewicht en slaaphouding. Daarom is het altijd aan te raden om langs een showroom te gaan, om bijvoorbeeld showroommodellen Auping bedden te proberen.

Het kiezen van een bed(frame)

Naast het matras, heeft ook het bed zelf invloed op de kwaliteit van slapen. Zo kun je kiezen tussen een bodem van latten of een bodem van veren (oftewel, een boxspring). Naast het belang van het juiste bed voor het lichaam, wil het oog natuurlijk ook wat. Gelukkig zijn er een heleboel verschillende soorten stijlen van bedframes. Zo kun je ervoor zorgen dat jouw bed goed bij het interieur van de rest van de slaapkamer past. Ga je voor een klassieke, houten bedframe, of toch een voor een moderne, stalen bedframe?

bed kiezen

Het uitzoeken van kussens en beddengoed

Als laatste moeten de kussens en het dekbed ook zeker niet vergeten worden. Kwalitatieve kussens zijn essentieel voor het voorkomen van nek- en rugklachten, doordat ze de nodige ondersteuning bieden aan de wervels. Net zoals bij het matras, hangt de keuze voor het soort kussen en dekbed af van persoonlijke voorkeuren. Hou je bijvoorbeeld van een dik of dun kussen? En ben je meer van een zwaar of licht dekbed? Met de kleur en stof van het beddengoed, de lakens en eventuele decoratieve kussens kun je vervolgens de finishing touch geven aan jouw nieuwe bed en zorgen dat het helemaal in lijn is met jouw smaak.


Samenvattend, is het waardevol om goed na te denken over het bed, matras en beddengoed dat je koopt. Dit heeft vele voordelen voor de fysieke en mentale gezondheid. Echter is dit alles wel een investering. Daarom is het aan te raden om naar een outlet te gaan, zoals een Auping outlet bij HBeds. Wat voor bed past goed bij jouw wensen?