Als het eindelijk zo ver is en je jouw (nieuwe) vloer van mooi laminaat kunt gaan voorzien, ga je het liefst zo snel mogelijk aan de slag. Laminaat leggen is een klus die je – met het juiste gereedschap – prima zelf kunt doen en waarschijnlijk sta je te popelen.

Maar voor je enthousiast naar de winkel rent voor laminaat en gereedschap, moet je nog één vraag beantwoorden: Wat is de beste legrichting?

laminaat kiezen

Het effect van de legrichting

De legrichting van laminaat is belangrijker dan je denkt. Op het eerste gezicht maakt het je misschien weinig uit of de strepen van het laminaat horizontaal of verticaal door de kamer gaan. Toch heeft het wel degelijk invloed op de uitstraling van de kamer.

Dit zijn je opties:

Laminaat legrichting in de lengte

Laminaat in de lengte leggen

Wanneer je graag wil dat de ruimte wat langer lijkt, kun je het laminaat het beste in de lengte leggen. Dat betekent dat je de lange zijde van de planken parallel legt aan de langste zijde van de kamer. Optisch gezien lijkt je kamer dan een stukje langer.

Mooi meegenomen: Bij deze manier van leggen heb je het minste materiaal nodig. En dat maakt het dus ook (iets) goedkoper.

Laminaat in de breedte leggen

Laminaat in de breedte leggen doe je vooral in lange smalle ruimtes. Je legt de planken dan met de lange zijde parallel aan de kortste zijde van de kamer. Op die manier lijkt de kamer breder.

Omdat je hierbij iets meer planken korter moet zagen, gaat er wel wat meer materiaal verloren.

laminaat legrichting in de breedte

Laminaat diagonaal leggen

Iets wat je minder vaak ziet, maar wat zeker ook kan is een diagonale lijn in je laminaat. Doordat de schuine lijnen je aandacht naar de verre hoeken van de ruimte trekken, lijkt de kamer groter. Hierbij gaat wat meer materiaal verloren, maar dan heb je wel een mooie vloer met een speels effect!

Zorg voor een goede voorbereiding

Ben je er uit welke legrichting jouw laminaat krijgt? Dan kun je uitrekeningen hoeveel laminaat je daarvoor moet inkopen.

Vergeet vooral ook niet te zorgen voor een goede, geluiddempende ondervloer en het juiste gereedschap. Niets zo vervelend dan het zoeken naar de goede spullen terwijl je middenin een klus zit.

Geen klus zonder het beste gereedschap

Bedenken welke spullen je precies nodig hebt? Doorloop in je hoofd even het proces van laminaat leggen en schrijf op welk gereedschap je daarvoor moet klaarleggen. Denk aan meet- en tekengereedschap, bevestigingsmaterialen, en zaaggereedschap.

TIP: Check de decoupeermachines bij Mastertools.nl voor de beste decoupeermachine voor jouw klus. Met een goede decoupeerzaag zaag je het laminaat eenvoudig en snel op maat, zodat je lekker vlot door kunt met het leggen van je nieuwe vloer.