Wat is er leuker dan een kast in je woonkamer die je zelf hebt gemaakt? Misschien ben je online al wat leuke inspiratiebeelden tegengekomen of ben je gewoon lekker creatief ingesteld. Het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn om iets in elkaar te zetten! Multiplex is het perfecte materiaal om zelf mee aan de slag te gaan. Ik vertel je er graag meer over en zetten wat tips op een rijtje!

Verschillende soorten multiplex

Om te beginnen zijn er een aantal verschillende soorten multiplex. Voordat je met dit materiaal gaat werken, is het dus handig om hier het een en ander over te weten.

Constructiemultiplex: Dit soort is sterk en wordt vooral in de bouw gebruikt bij houtconstructies. Het uiterlijk van het materiaal is hierbij dus niet belangrijk.

Decoratieve multiplex: In tegenstelling tot het constructiemultiplex, is bij de decoratieve versie de uitstraling juist van groot belang. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor keukens.

Lichtgewicht multiplex: Zoals de naam al doet vermoeden is dit soort licht van gewicht, maar nog steeds stevig. Vaak wordt het van populierenhout gemaakt.

Speciale multiplex: Bij speciale multiplex moet je denken aan extra sterk materiaal. Bijvoorbeeld voor een vliegtuig of een kogelvrije variant.

Multiplex WBP: De afkorting WBP staat voor ‘water boiled proof’. Dit soort is dus waterbestendig en geschikt voor vochtige ruimtes.

Kies het materiaal

Kies een geschikt materiaal uitgaande van de plek en de functie van de kast. Wil je het in de badkamer zetten? Kies dan voor de waterbestendige WBP versie. Mag de nieuwe kast niet te zwaar worden? Dan is lichtgewicht multiplex natuurlijk een goede keuze. Let daarnaast ook op de dikte van de multiplex platen. Dit is niet alleen belangrijk voor de stevigheid, maar ook voor de look van je meubelstuk. Bij de Houtgroothandel kun je terecht voor allerlei verschillende soorten.

Maak een plan/tekening

Nadat je het materiaal hebt gekozen is het tijd om een plan te maken. Maak zelf een bouwtekening of pluk er gewoon eentje van het internet.

De maten zijn hierbij heel belangrijk. Je kunt alles aanpassen naar eigen wens, maar let er wel altijd op dat de verhoudingen blijven kloppen. Aan de hand van dit plan kun je de juiste hoeveelheid platen en de andere benodigdheden gaan inkopen.

Begin met klussen

Tijd om te beginnen! Als je werkt met multiplex is het goed om met een paar zaken rekening te houden: boor altijd een gaatje voordat je de schroef erin draait, gebruik een zaag die scherp genoeg is en zorg voor goede ventilatie achter de platen.

Denk daarnaast aan de juiste afwerking en ga vooral veilig klussen! Veel succes!