Ik vind Domotica geweldig! Al moet ik toegeven dat ik thuis nog niet heel veel slimme apparaten heb staan. Ik verwacht wel dat ik door mijn enthousiasme stapje voor stapje steeds verder zal gaan in het automatiseren van dingen in mijn woning.

Domotica maakt je leven een stukje comfortabeler. Voor mij is comfort fijn, maar het brengt mij niet per se geluk. Ik houd van comfort omdat ik dan mijn energie kan steken in andere dingen. In relaties die waardevol zijn, in verdieping of in avonturen.

domotica in huis

Het nadeel van te veel perfectie

Te veel perfectie als het gaat om je leven stroomlijnen heeft in mijn ogen een duidelijke keerzijde.

Ten eerste is het een hellend vlak, waarin je geneigd bent telkens verder te gaan. Hoe luxer, prettiger, comfortabeler je het hebt hoe erger je je gaat storen aan de dingen die nog wel moeite kosten. Zoals de wasmachine en vaatwasser in- en uitruimen.

Als je hier te veel mee bezig bent, dan vind ik dat je de echte doelen in je leven verwaarloosd. Maar dat is slechts mijn mening, je mag er anders over denken als je dat wilt.

Dus wat is een perfecte woning, en waarom? Als je bijna niets meer zelf hoeft te doen dankzij de komst van allerlei intelligente robots die voor je koken en de was doen?

Een voorbeeld…

Wat ik een leuk voorbeeld vind van goede imperfectie is de populariteit van platenspelers tegenwoordig. Juist door het kraakje en het ruisje gaat de muziek meer leven, los van de hogere kwaliteit die je uit de boxen krijgt.

Zoals tegenwoordig steeds meer mensen naar platen luisteren op een ouderwetse elpee speler, zo geloof ik ook in de charme van de imperfecte woning. Het leeft. Door de imperfectie voel je meer. En dat moeten we koesteren!