Gisteren was ik op Inspiration360, een evenement met sprekers als Richard Branson, Al Gore en Bear Grylls. Ook Prinses Laurentien kwam op het podium om wat te vertellen over milieubewust douchen. Al Gore sprak natuurlijk alleen maar over het klimaat en de problemen die spelen, maar ook Prinses Laurentien begon hierover. In de zaal waar 10 000 mensen zaten, had ze het over korter douchen, en hoe ontzettend veel uitstoot het zou besparen als de hele zaal in plaats van 9 minuten, maar 4 minuten zou douchen.

De noodzaak

Al Gore liet de urgentie zien van het klimaatproblemen, en bij mij kwam dat wel binnen. Het leek eerst een heel pessimistisch verhaal te worden, maar hij eindigde zijn speech met hele positieve berichten over wat overheden, individuen en bedrijven allemaal niet al in het werk zetten om de klimaatproblemen en Co2 uitstoot tegen te gaan.

Ik draag graat mijn steentje bij, maar ik kan natuurlijk een nog iets grotere impact maken via interieur-ideeen.com. Dus ik heb besloten vandaag een artikel te schrijven over… douchen wat minder belastend is voor het milieu!

Milieubewust douchen

De milieuklok tikt ook onder de douche!

De vraag is: is douchen een luxe in onze huidige westerse maatschappij, of een noodzakelijkheid in ons leven?

Eén ding is in ieder geval een zekerheid, we denken er nauwelijks bij na wanneer en hoe lang we een douche nemen, en dat zou eigenlijk best wat meer mogen.

Over het algemeen is er hier een onderscheid te maken tussen drie hoofdtaken:

1. Reiniging
Water en zeep, in welke vorm dan ook, zijn nodig om te wassen, terwijl de douche voor een doeltreffende manier van af- en uitspoelen zorgt.

2. Verfrissing
Een koude douche maakt lekker wakker of koelt af wanneer het heet is. ( hoewel een warme douche dan beter is, koud water sluit poriën)

3. Ontspanning
Warmte werkt ontspannend en met de massagekop kun je ook vermoeide spieren bewerken. Na een lange dag werken neem ik soms een korte douche, dat voelt alsof je alles achter je laat en weer een nieuw stukje dag kunt beginnen.

Energiebewust douchen

Het water en de energie om water te verwarmen zijn tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend voorhanden, zelfs niet in onze consumptiemaatschappij.

man-onder-de-douche

Maar we staan steeds meer stil bij het feit dat onze belangrijkste energiebronnen uitgeput beginnen te raken, en dat schoon water niet zómaar uit de kraan komt. Gisteren liet Al Gore de extreme natuurverschijnselen zien. Waaronder droogte, extreme regenval en natuurlijk het zeeniveau dat hoger komt te liggen. Daardoor begint Miami een steeds groter probleem te krijgen.

Op het persoonlijk vlak kunnen we van alles doen om wat zuiniger om te gaan met deze hulpbronnen en dat geldt zeker met betrekking tot ons douchegedrag.

Tips om te bezuinigen op het douchen

Alle tips hebben te maken met het minder gebruiken van de twee elementen die het douchen uitmaken: water en energie.

Je kunt eenvoudig onze prijsvergelijker gebruiken voor een voordelige overstap naar een andere energieleverancier.

1. Douche minder lang
Dat klinkt zo logisch, maar we vergeten zo gemakkelijk de tijd onder de aangename warme waterstralen. Hierbij kan het helpen een timer aan te schaffen. Een klein onderdeel is de tijd die de douche al aanstaat voor jij eronder gaat; houdt die zo kort mogelijk

2. Bespaar water
Dit kun je doen door een waterbesparende douchekop aan te schaffen en dan nog het liefst in combinatie met een thermostaatkraan. Dat is een kraan die sneller water op de goede, de gevraagde temperatuur geeft.

douchekop

3. Zorg voor goed werkend apparatuur
Of je nu een boiler of een ketel hebt, in beide gevallen is het van belang dat ze zo optimaal mogelijk werken, en de juiste instellingen hebben (bijvoorbeeld van temperatuur), om zo op een zo effectieve manier het warme water aan te leveren.

4. Maak gebruik van warmte terugwinning
Er zijn tegenwoordig douchesystemen in de omloop, die de warmte van het afgevoerde water gebruiken om aangevoerd koud water voor te verwarmen. Men noemt dit systeem ook wel douche-wtw. Als je toch je badkamer verbouwt, is dat zeker slim om erin mee te nemen.

5. Maak gebruik van milieuvriendelijke schoonmaakspullen
Shampoos, douchegel en dat soort middelen kunnen stoffen bevatten die slecht zijn voor het milieu.

Ze bevatten microplastics, die via de afvoer uiteindelijk in het oppervlaktewater terecht komen. Het kost heel veel energie dat er weer allemaal uit te krijgen. Ik zou niet zo snel een alternatief weten, maar het iets minder gebruiken helpt.

6. Zoek een goede energieleverancier
Ga eens op zoek naar een leverancier, die zich vooral bezig houdt met groene energie, energie uit zon en wind in plaats van fossiele brandstoffen.

Deze laatste raken sowieso al op en zijn erg vervuilend, terwijl zonne- en windenergie veel milieubewuster zijn.

Op de site van Overstappen.nl kun je energie vergelijken en zo een prijsoverzicht krijgen van alle energieleveranciers.

badkamer

Minder water, minder energie, goede apparatuur: dat zijn de basisvoorwaarden voor energiezuinig douchen!