De keuken is eigenlijk best een onderbelichte ruimte op interieur-ideeen.com. Het is een ruimte waar je eigenlijk elke dag wel bent, voornamelijk om eten en drinken te pakken of voor te bereiden. Mooie keukens kosten flink wat geld, en vaak krijgen “efficiënt en handig” de voorkeur boven “mooi en stijlvol”. Maar die twee kunnen ook samengaan!

mooie keuken

De moderne keuken van vandaag de dag wordt steeds luxer, een logisch gevolg van alle technologische snufjes die op de markt komen.

Vaak moet bij de bouw van de woning al rekening worden gehouden met bepaalde elementen om je een moderne keuken te realiseren.

In dit artikel geef ik je een update van wat je de laatste tijd vaak ziet in moderne en mooie keukens.

1. Geïntegreerde afzuigkap

keuken afzuigkap in mooie keuken

Wist je dat onze zuiderburen (Belgen) afzuigkap een heel raar woord vinden? En dat is het eigenlijk ook. In Belgie noemen ze hem ook wel “Dampkap” – maar dit even ter zijde.

Een trend van nu is het verwerken van de afzuigkap in het plafond zodat hij volledig geïntegreerd is. Veel mooier natuurlijk dan zo’n log ding boven je fornuis!

Het grote voordeel is dat de afzuigkap visueel dus niet echt aanwezig is. Ander voordeel is dat er altijd voldoende hoofdruimte is. Voor de mooiste montage en verwerking van de afzuiging is de hand van een professional vaak nodig om te zorgen dat de electra en afzuiging goed verwerkt worden.

2. Kookeiland

keuken kookeiland

Een kookeiland staat bij veel mensen bovenaan het lijstje voor de ideale droomkeuken. En ja: Same here!

De keuken oogt een stuk ruimtelijker en is ontzettend handig. Echter is hier niet altijd ruimte of budget voor.

De kosten voor een kookeiland liggen over het algemeen dan ook hoger dan bij een traditionele opstelling. Een praktische oplossing is om eens een kijkje te nemen bij showroomkeukens. Deze showmodellen worden aangeboden met hoge korting en je weet exact hoe de keuken eruit komt te zien. Daarnaast kunnen deze keukens vaak direct geleverd worden.

Let hierbij wel op de leidingen voor gas, water en elektra! De kans is aanwezig dat deze verplaatst moeten worden.

3. Verlaagd plafond met inbouwspots

keuken inbouwspots

Als je keukenspots als verlichting in je keuken wil, kan het plafond verlaagd worden waar de inbouwspots in komen. Toen wij in ons huis kwamen wonen zaten ze er al in, ideaal.

De verlaging kan de gehele oppervlakte van het plafond in beslag nemen, maar ook slechts een gedeelte.

4. Veel luxeapparatuur

keuken grote koelkast

Door de vele luxeapparatuur die je vandaag de dag verwacht in een keuken zoals een vaatwasser, oven (of soms meerdere), magnetron, ingebouwd koffiezetapparaat enzovoort, is het raadzaam er een speciale groep in de meterkast aan te leggen. Zo ben je voorbereid op de toekomst, want er gaat vast nog meer apparatuur komen. Al eens gehoord van de slimme koelkast?! 😉

5. Vakkundige afwerking

keuken eiland

Als je gaat verbouwen, is een vakkundige afwerking cruciaal. Dat zorgt ervoor of het er echt heel mooi uit komt te zien, of dat je het gevoel houdt van “nèt niet”. Zelf laat ik dit het liefst over aan een vakman.

De laatste tijd zien we zowel dat de vloer als keuken zich in dezelfde tinten bevinden. In het afgelopen jaar was de gietvloer al ontzettend populair.

En ook in 2016 is deze strakke moderne en praktische vloer niet meer uit te keuken weg te denken.

Daarnaast zien we in de moderne keuken veel gestuukte muren. Tegels of een achterwand kom je vrijwel niet meer tegen.

Kies daarom voor een stukwerk dat speciaal ontwikkeld is om in de keuken te gebruiken, zodat er geen vuil in de muur kan trekken.