Afgelopen voorjaar was ik het zat. Weg met die oude schutting, weg met de oude tegeltjes in de tuin… alles verdiende een upgrade. Als je veel thuis zit (met kleine kinderen) is dat wel heel fijn. Een paar jaar geleden hebben we bij Vandentop Tuinhout een nieuwe schutting besteld en geplaatst aan een andere kant van de tuin. Daarover schreven we destijds het artikel nieuwe houten schutting plaatsen. Aangezien dat allemaal erg goed beviel, kwamen we weer uit bij Vandentop. En wederom verliep alles heel fijn, van communicatie tot levering en ook de kwaliteit van het hout.

Gebruikte materialen voor deze schutting:

Plaats je ‘m zelf of laat je het doen?

Een nieuwe schutting, je kijkt er toch een beetje tegenop. Het liefste wilden we hem laten plaatsen. Dat bleek rond de 500 euro te kosten en konden de meeste klusheren pas na de zomer. Daar wilde ik niet op wachten dus heb ik besloten het zelf te doen. Met mijn vader heb ik de mouwen opgestroopt en de klus zelf opgepakt. Zie hieronder het resultaat.

[images-comparison default_offset_pct=”0.5″ el_css=”” image_1=”77367″ image_2=”77368″]

Als je zelf aan de slag gaat, zorg dan in elk geval voor het volgende gereedschap:

 • Een boor om de schroeven snel en krachtig in te draaien
 • Schroevendraaiers (kruiskop)
 • Hamer
 • Decoupeerzaag
 • Een schep
 • Een grondboor voor de gaten voor de palen

We zijn er in totaal met z’n tweeën zo’n 12 uur mee bezig geweest (dus 24 man-uren in totaal).

Soms zit het mee…

We hadden ontzettende mazzel. Allereerst kwam de levering precies op het tijdstip dat we wilden starten (je krijgt zo’n tijdslot).

Maar daarnaast hadden we aardig wat meevallers:

 • Het verwijderen van de oude schutting ging probleemloos
 • Het plaatsen van de palen ging prima
 • We kwamen precies uit met de schutting, we konden exact 3 panelen plaatsen met de palen op de fijnste plek

Oude schutting weghalen

Het weghalen van de oude schutting is waar zo’n klus vaak mee begint. De schutting bij ons was heel oud, slap en vol begroeid met klimop. Snel weg met dat ding! Gelukkig verliep dat proces vrij moeiteloos.

Het cruciale gereedschap dat we hebben gebruikt was een decoupeerzaag.


Na het afbreken, kwam het afvoeren. Alles paste in de stationwagen, die daarna wel flink schoongemaakt moest worden. We brachten de oude schutting naar het milieuplein wat maar 5 minuutjes rijden was.

Een goede voorbereiding

Je zet een schutting niet zomaar in elkaar. Althans, wij niet. Voordat het echte klussen begon, was het zaak om alles goed uit te denken en uit te meten.

 • Waar komen de palen?
 • Waar doe je de gehele panelen, en aan welke kant zaag je ‘m af?
 • Hoe bevestig je de palen aan de zijkant?

In vrijwel elke tuin zijn er dingetjes om rekening mee te houden. Iets hards in de grond, een scheef muurtje (zoals bij ons) of iets anders afwijkends.

Zoals je ziet in de video hebben we een aantal keer de schutting alvast “op zijn plekje gezet”, zodat we beter konden redeneren hoe we de klus verder aan konden pakken.

Schutting monteren

Toen begon het graven van de gaten en monteren van de eerste palen. Het leuke daaraan is dat je stapje voor stapje al kunt zien hoe het gaat worden.

De afwerking

Er zijn altijd wel randjes, hoekjes en stukjes die net niet lekker uitkomen. De nieuwe schutting sloot aan de linkerkant niet mooi aan op de andere schutting, en rechts stond een kolom van stenen.

Door het overgebleven schuttinghout te gebruiken, konden we het geheel prachtig wegwerken.

Het eindresultaat & finishing touch

We zijn er heel blij mee! Het staat geweldig bij de nieuwe houten vlonder die we in de tuin hebben geplaatst (van Ikea!) en de lampjes maken het ’s avonds echt spectaculair gezellig & knus!

Deze foto was van vlak na het plaatsen, inmiddels zijn er ook wat plantjes en kleurrijke kussentjes op de bank geplaatst.