Begin dit jaar vroegen onze buren of wij samen met hun de schutting wilde vervangen. Gezien het feit dat het best een lelijk ding was met flink uit de kluiten gewassen begroeiing, vonden wij dit een goed idee.

de oude schutting
De oude schutting met begroeiing

De keuzes die we moesten maken

We planden een avondje in en deden wat huiswerk online. We kwamen er vrij snel achter dat er een paar keuzes gemaakt moesten worden:

1. Gaan we voor panelen, of losse delen
2. Wat voor type hout vinden we mooi
3. Willen we horizontale of verticale balken
4. Willen we hem zelf bouwen, of laten bouwen

We waren het gelukkig snel eens met onze buren. Het mooiste vonden we losse hardhout delen die horizontaal door onszelf gemonteerd zouden gaan worden.

Een datum voor de sloop van de huidige schutting werd geprikt!

De sloop van de oude houten schutting

Een dag werd geprikt en wat extra krachten werden uitgenodigd, inclusief het benodigde materiaal. Wat hadden we tot onze beschikking?

  • Werkhandschoenen
  • Grondboor
  • Kettingzaag
  • Snoeischaren
  • Meetlint
  • Hamer
  • Rubberen hamer
  • Emmer
  • Bijtel
  • Bijl

Verder hebben we een vuilcontainer voor de deur laten plaatsen (een kleintje a 150 euro). Achteraf gezien hadden we ook een boedelbak kunnen huren.

Tip: Als je bij de gamma iets langs/groots koopt kun je daar gratis 2 uur lang een boedelbak huren. Je zou het product daarna weer terug kunnen brengen 😉

Hiermee zou het moeten gaan lukken. Het was nog een flinke klus, maar door onze goede voorbereiding hebben we de schutting wel dezelfde dag nog in zijn geheel weg gekregen.

de oude schutting slopen
De schutting ontdaan van de begroeiing
houten schutting
De oude houten schutting bijna weg

schutting plaatsen 2
De tuin zonder schutting

Een nieuwe schutting uitkiezen

Het was nog best een klusje om online wat moois uit te kiezen. Maar Google Images bleek weer een erg handige tool hiervoor. In Google Images zochten we bijvoorbeeld naar “hardhout schutting” en je krijgt direct de plaatjes te zien van diverse schuttingen.

We kwamen er al snel achter dat we Bankirai erg mooi vonden, dus daar zijn we later verder op door gaan zoeken in Google Images.

De bestelling

Na wat research online, kwamen we uit op de site tuinafscheiding.nl en bestelden we deze Bankirai Rabat delen.

schutting voor de tuin bankirai  nieuwe schutting bankirai

De lengte van de schutting moest 7,20 meter zijn. Ga je zelf een schutting plaatsen, houd dan ook rekening met de lengte van de palen!

We kregen de palen, rabatdelen, dakjes, hardhoutolie en betonmix (voor de palen) na een klein weekje binnen. Nu konden we gaan bouwen!

De nieuwe houten schutting plaatsen

In totaal zijn we op 4 verschillende dagen bezig geweest met de nieuwe houten schutting plaatsen. Twee keer een avond van ongeveer 4 uur, en twee keer een dag van ongeveer 6 uur.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik ertegen op zag, maar uiteindelijk was het best leuk om te doen. En de band met de buren is nog verstevigd ook ☺

Het aanvalsplan zag er als volgt uit:

1. Het graven van gaten voor de palen
Gebruikt materiaal: grondboor, schepje, emmer voor afvoer zand en een meetlint.

houten schutting plaatsen
De schutting is weg, alleen de betonnen palen staan nog

2. Het plaatsen van de palen
Gebruikt materiaal: rubberen hamer om ze wat dieper te slaan. Verder 2 stokjes met een touwtje ertussen zodat we zeker wisten dat de palen op de goede plek en in een rechte lijn kwamen. Sowieso moesten er voor de gaten eerst een boel tegels uit. Dat ben ik op de foto hieronder aan het doen.

houten-schutting-plaatsen-bezig
Tegels weghalen om gaten voor de palen te graven

Het probleem waar we alleen tegenaan liepen, was dat er precies op de plek van de 2e balk een enorme stalen buis in de grond zat, die we er met geen mogelijkheid uit kregen. Na anderhalf uur ploeteren, besloten we het iets kortere deel aan het andere uiteinde te doen, waardoor we deze paal op een andere plek konden plaatsen.

Zodra een paal stond, gooiden we het gat dicht met de betonmix en zand. Door later water in het gat te gooien zou het beton automatisch hard worden.

Toen de eerste 2 palen stonden gingen we direct verder met stap 3.

3. De stoepdelen plaatsen
De oude schutting leunde op soort stoepdelen (althans, zo noemde wij ze steeds). We wilden die voor de stevigheid graag weer gebruiken.

Toen de palen stonden, hebben we weer een touwtje gespannen op de juiste hoogte, zodat de stoepdelen op de juiste plek geplaatst konden worden. Dat was nog best passen en meten.

houten schutting
Het terugleggen van de stoepdelen

4. De Bankirai Rabat delen plaatsen
De nieuwe houten schutting plaatsen kon nu echt beginnen. We besloten om direct de Rabat delen te plaatsen zodat we zeker wisten dat de balken op de juiste plek stonden. Pas toen het eerste deel stond begonnen we met de volgende paal.

schutting plaatsen bijna klaar
De schutting is voor de helft geplaatst

5. Alle palen staan
Toen alle palen stonden, moesten we nog de laatste rabat delen op de juiste lengte zagen. Hiervoor huurden we een zaagtafel. Het was echt plank voor plank opmeten en daarna zagen, want je wilt niet dat ze te kort zijn en ze dus los komen te liggen.

schutting plaatsen zagen
De schutting delen worden op maat gezaagd
plaatsen-schutting-hout
Op maat zagen, en schuiven maar!
schutting plaatsen bankirai
Schutting plaatsen bijna klaar, nog 2 delen!

6. De nieuwe houten schutting staat

Toen was het eindelijk zo ver. De hard houten schutting is geplaatst en het eindresultaat is top! De laatste stapjes zijn hem in de olie zetten en de boel opruimen. Ook moest aan onze kant nog wat stenen/tegels gelegd worden. Met de rubberen hamer was dat nog even lekker timmeren, maar na anderhalf uur zat alles er weer in.

schutting plaatsen af
De schutting is geplaatst!

Ik ben benieuwd wat je van het resultaat vindt!!