Het vinden van de juiste vloer is niet altijd even makkelijk. En zeker niet omdat het vaak ook om een flinke uitgave gaat. Daarbij komt ook nog eens kijken dat je een vloer moet uitzoeken die natuurlijk voor langere tijd mee gaat, dus die enigszins tijdloos is.

En ga je dan voor een laminaat vloer, of vind je toch zo een gietvloer mooier? Allemaal keuzes die je moet maken. En om die keuze iets makkelijker te maken hebben we de 4 meest voorkomende vloeren beschreven.

Laminaat vloer

Laminaat is misschien wel de meest voorkomende vloer tegenwoordig. Ze zijn te vinden in alle soorten, maten en prijzen. Vooral dat laatste maakt het een aantrekkelijke vloer voor vele mensen. Een laminaat vloer is opgebouwd uit verschillende materialen. Een van die materialen is hout. De prijs en de kwaliteit hangt daardoor erg af van welk hout het laminaat wordt gemaakt.

De meest voorkomende houtsoort voor laminaat is eiken. Een eiken laminaatvloer is al te koop voor €8,95 per m2 en kan oplopen tot wel €33 per m2. Andere houtsoorten die ook worden gebruikt voor laminaatvloeren zijn onder andere: Beuken, iepen en grenen. Deze zijn wat duurder en beginnen vaak rond de €20 per m2.

Dit zijn prijsindicaties voor alleen de laminaatvloer. De plinten, ondervloer en het eventueel leggen van de vloer is hierbij niet meegerekend.

Houten vloer

Laten we eerlijk zijn! Een echte houten vloer is natuurlijk stiekem nog altijd het mooiste.

Maar een houten vloer brengt ook de meeste nadelen met zich mee. Het is natuurlijk zo dat een houten vloer een echt natuurproduct is. Een voordeel daarvan is dat elke houten vloer uniek is in zijn soort. Een nadeel daarvan is dat natuurproducten door verschillende temperaturen ook kunnen gaan werken, en dat houdt in dat het hout kan uitzetten of juist kan gaan krimpen. En dat is niet iets waar je heel erg op zit te wachten.

Een voordeel is dan wel weer dat je de houten vloer kan afwerken en behandelen zoals jij wilt. Je kan het namelijk waxen, lakken of oliën in de gewenste kleur. Een nadeel is dat er weer meer onderhoud aan vast zit, omdat je de wax, lak of olielaag eens in de zoveel tijd weer opnieuw aan moet brengen.

Een houten vloer is te koop vanaf ongeveer €35,- per m2 en kan oplopen tot wel €125,- per m2. Niet goedkoop dus, maar wel mooi!

Tegels

Een tegelvloer zie je vaak terugkomen in badkamers, maar tegenwoordig zijn ze ook steeds meer te vinden in woonkamers, keukens en slaapkamers. Een tegelvloer is ook goed te combineren met een houten vloer. Deze combinatie komt dan ook vaak voor bij de overgang van woonkamer op keuken. Een tegelvloer is in alle soorten, maten, prijzen en kleuren te verkrijgen. Zo is er voor iedereen wat. Een tegelvloer begint bij een prijs van €25 per m2 en kan oplopen tot €160 per m2.

Dit zijn de prijsindicaties voor alleen de tegels. De lijm, voegmiddel en eventueel het leggen van de tegels is hierbij niet meegerekend.

houtlook tegelvloer

Gietvloer

Last but not least, de beton gietvloer. Buiten het feit dat een beton gietvloer er natuurlijk en mooi uitziet, heeft het ook nog eens het minste onderhoud nodig van alle vloeren. Omdat een beton gietvloer naadloos wordt gelegd heb je daar al geen onderhoud aan. Wekelijks wat stofzuigen en dweilen en je bent klaar.

Een ander voordeel van een beton gietvloer is, is dat de vloer erg lang mee kan. Het gaat makkelijk zo een 25 tot 30 jaar mee. En als je na een jaar of vijf toch wat slijtage opmerkt, hoef je alleen maar de toplaag te vervangen. Zo blijft het ook nog wel leuk voor de portemonnee.

Wat ook wel een leuk voordeeltje is van een beton gietvloer, is dat het leverbaar is in elke gewenste kleur. Het is zelfs mogelijk om meerdere kleuren te combineren. Wie voor stijl gaat en weinig onderhoud, kan met een gerust hard een betonvloer kopen!

Het is erg lastig om een indicatie te geven van de prijzen. De prijs hangt namelijk van verschillende factoren af. Bijvoorbeeld van de samenstelling van de vloer, het oppervlak en de huidige ondervloer.

Om een gietvloer prijs te bepalen kan je het beste een offerte op maat aanvragen. En wie weet heb jij binnenkort wel zo een mooie gietvloer in huis.

woonkamer vloer

Overigens zijn er ook vloeren van PVC beschikbaar, lees daarover meer in dit artikel.